Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. januar 2005 kl 19.55 Brennpunkt spesial: Heltene som forsvant

En av krigens store gåter

En ueksplodert 2,5 tonns bombe på bunnen av Kåfjord kan gi et viktig bidrag til å oppklare mysteriene rundt det britiske dvergubåtangrepet på det tyske slagskipet Tirpitz høsten 1943. Bomben, som er funnet av dykkere fra Alta dykkerklubb, kan stamme fra dvergubåten X 5 som har vært savnet siden krigen.

I kveldens dokumentar har BBC og NRK Brennpunkt gått sammen om å finne svar på denne gåten. Filmen er en dramatisk beretning om en av krigens mest dristige angrep.

Kan løse gåten
- Hvis bomben ble plassert på havbunnen av X 5, er vi kommet et stykke på vei i arbeidet med å løse en av krigens store gåter, sier Alf R. Jacobsen, som har produsert dokumentarfilmen i samarbeid med BBC Timewatch.

Vinteren 1943 flyttet Hitler sin sterkeste flåteavdeling til Kåfjord – den såkalte Første kampgruppe - med slagskipet Tirpitz og slagkrysseren Scharnhorst i spissen. Fra Kåfjord var det bare 15 timers seilas til konvoirutene gjennom Barentshavet. Churchill forlangte derfor at Tirpitz måtte settes ut av spill.

Livsfarlig oppdrag
I begynnelsen av september 1943 startet seks dvergubåter på den lange reisen fra Skottland til Altafjorden i Vest-Finnmark. Dvergubåtene befant seg enda på eksperimentstadiet og hadde aldri før vært testet i felten. Mannskapene visste at de hadde små sjanser til å overleve. Bare tre kom fram intakt: X 5, X 6 og X 7.

Både X 6 og X 7 greide å trenge forbi stålnettene som omga Tirpitz og plasserte sine to tonns bomber under skroget. Etter en heftig ildkamp måtte mannskapene forlate de to sterkt skadde dvergubåtene. Seks av de åtte om bord overlevde og ble tatt til fange av tyskerne. Da sprengladningene gikk av, ble Tirpitz påført store skader, og slagskipet ble aldri mer satt inn i krigshandlinger.

Et mysterium
Mens de overlevende mannskapene fra X 6 og X 7 kom hjem til England fra krigsfangenskap som helter, har X 5s skjebne i alle år etter krigen vært et mysterium. Både tyskerne og britene hevder at de så X 5 inne i Kåfjord under angrepet, og batteriene om bord i Tirpitz åpnet ild. Men dvergubåten ble borte.

I dokumentaren rulles hele dette krigsdramaet opp gjennom historiske bilder og nye rekonstruksjoner. Vi møter overlevende, pårørende og krigshistorikere, og filmen inneholder helt nye opptak fra havbunnen i Kåfjord.


Egenprodusert dokumentar
Programansvarlig: Alf R. Jacobsen, 90 17 77 89
Redaktør: Morten Møller Warmedal, tlf 901 64 642
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf 23 04 74 83/98 87 50 78

Vises også i Nett-TV


LENKER
  • Les mer