Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 17. mai 2002 kl 21.30 Livskraft

Et globalt løft mot aids

Livskraft
Livskraft
Denne dokumentaren tar utgangspunkt i fire konserter som ble holdt forskjellige steder i verden sist høst. Konsertene var en del av et globalt aids-prosjekt, som ved hjelp av musikkens universelle språk satte søkelys på unge aids-rammede mennesker rundt i verden. Johnny Clegg, Banda Dida, Unni Wilhelmsen, Margareth Menezes og Miriam Makeba er blant artistene som var med. Vi møter også fire aids-rammede mennesker.

De fire konsertene fant sted i Thailand, Brasil, Sør-Afrika og Norge. Konserten i Thailand fant sted i Mae Sai, den nordligste byen i Thailand, og blant artistene var de nasjonale superstjernene Nicole & Mos, Johnny Clegg fra Sør-Afrika og Unni Wilhelmsen fra Norge. Konserten i Brasil fant sted i Plataforma 2. september i fjor med de brasilianske artistene Margareth Menezes, Laura Finocchiaro og Banda Dida, i tillegg til de norske artistene Bel Canto og Unni Wilhelmsen. I Sør-Afrika fant konserten sted i Langa, den eldste bydelen i Cape Town. På artistlisten fantes Miriam Makeba, Johnny Clegg, Jabu Khanyile & Bayete, Women Unite og Unni Wilhelmsen. I kulturkirken Jakob i Oslo ble konserten holdt 16. oktober i fjor. Blant artistene var Sissel Kyrkjebø, Johnny Clegg, Bel Canto, Unni Wilhelmsen, Susanne Lundeng og Banda Dida.

Aids
I Thailand møter vi en familie på fire. Både far (37) og mor (33) er smittet av aids. Barna er 10 og 14 år gamle, og foreldrene er bekymret for barnas fremtid når de dør. I Thailand er det ingen tradisjon for å gi barn som ikke kan betale, skolegang. Vi følger dem i dagliglivet, på skolen, på arbeid og hjemme.

I Brasil møter vi en singel kvinne på 33 år, som snakker om hvor viktig det er å ha en jobb. Rita de Cassia er lærer og aids-aktivist. Da hun fant ut at hun var HIV-positiv, ble hun både sint og opprørt. Men etter flere år fant hun ut at hun hadde andre verdier i livet. Hun ser ikke på seg selv som syk. Rita er et eksempel på hvordan man kan takle å være HIV-positiv i arbeidslivet.

I Sør-Afrika møter vi en ung mann på 28 år. For åtte år siden fant han ut at han var HIV-positiv. Han bestemte seg for å være åpen om det, i motsetning til mange andre i Sør-Afrika som lever i isolasjon. Lundi er en imponerende ung mann, som har klart å takle sin skjebne. Han forteller folk om sin sykdom, samtidig som han gir informasjon om hvordan man kan unngå å bli rammet.

I Norge møter vi Ole (44), som ble smittet med HIV gjennom en blodoverføring. Dette skjedde for 18 år siden. Han døde nesten av sykdommen, men overlevde takket være den nye medisinen ”cocktail”. Ole snakker om hvor heldig han er som har råd til medisinen. Dette innslaget fra Norge skiller seg ut fra de andre landene, hvor aids-rammede ikke har råd til å kjøpe medisiner eller anskaffe disse via andre kanaler.

Produsert av Worldview Rights og Kirkelig Kulturverksted
Originaltittel: ”Power of Life Aids Concerts”
Pressekontakt , tlf: 23 04 74 83

Bilde
Unni Wilhelmsen (med rødt hår i forgrunnen) har vært med på alle fire konsertene. Her er hun sammen med kolleger fra flere verdenshjørner.