Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. november 2001 kl 21.30 En kollisjon er også et møte

Nye veivalg for Preus

Anne Grete Preus har holdt en lav profil de siste årene, men nå er hun tilbake som nyskapende kunstner og artist (Foto: NRK)
Anne Grete Preus har holdt en lav profil de siste årene, men nå er hun tilbake som nyskapende kunstner og artist (Foto: NRK)
De siste årene har det vært stille rundt musikeren Anne Grete Preus. Etter en lang og produktiv karriere kom artisten etter hvert til et punkt der veien videre ikke lenger var så tydelig. NRK har fulgt henne siden i vår og fått møte en sentral kunstner på vei mot nye utfordringer.

Anne Grete Preus har opparbeidet seg en solid karriere innen norsk musikkliv som både låtskriver og artist. Men de siste årene har hun holdt seg godt unna rampelyset, og brukt tiden til å skrive musikk for teater og turnert med Vertavo-kvartetten. Tre år er gått siden samleplaten ”Mosaikk”, fem år er gått siden ”Vrimmel”. Hvor var det blitt av Anne Grete Preus?

Etter ”Vrimmel” kom Preus til et veiskille som innebar en stor utfordring, men som også bød på en stor frihet. En frihet til nye muligheter og nytt engasjement. Hun kunne velge å forandre, vokse, se og skape noe helt nytt som kunstner:

- Da jeg nærmet meg slutten på arbeidet med ”Vrimmel”, så jeg ikke konturene av noe nytt, og det har aldri hendt meg før. Jeg følte at jeg var kommet til veis ende på en strekning av livet. Men så fant jeg et prosjekt i nettopp det: å akseptere en tilstand av å være kommet til et punkt i livet, uten å kjenne det som følger etter, sier Preus.

Tilværelsens sorte hull
I begynnelsen av oktober i høst kom hennes nye album ”Alfabet” ut. Materialet handler mye om tilværelsens sorte hull, om musikk og ikke fingerferdighet, om tilfeldigheter som skiller deg fra det som er og det som kunne ha vært og om nødvendigheten av å holde fast ved sin menneskelighet.

NRK har møtt Anne Grete Preus og fikk et innblikk i den prosessen kunstneren har vært og kanskje fremdeles er gjennom - intenst engasjert og tilstedeværende, med nye, musikalske uttrykk.

En Warnerproduksjon innkjøpt av NRK
Prosjektleder: Anne Røthing
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilder
1. Anne Grete Preus har holdt en lav profil de siste årene, men nå er hun tilbake som nyskapende kunstner og artist (Foto: NRK)
2. Anne Grete Preus kom til et nytt veivalg som musiker og kunstner. På sin siste plate ”Alfabet” har hun samarbeidet med den fransk-algirske produsenten Héctor Zazou (Foto: NRK)