Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. mai 2002 kl 00.15 Nattkino: Nattkino: Idiotmiddagen

Fransk farse

Hver onsdag kveld møtes en vennegjeng i Paris til middag. Gjengen har en lek gående hvor hver av dem inviterer med seg det dummeste menneske de kan finne, og oppmuntrer vedkommende til å snakke om seg selv. Etterpå får de seg en god latter, og ”kveldens idiot” kåres. Denne gangen har Pierre fått tak i en sikker nummer én.

Pierre Brochants ”dumskalle” heter Francois Pignon, en skattefunksjonær som snakker i hytt og vær om en samling monumenter han har bygget bare med fyrstikker.

En sikker vinner, tror Pierre. Han er en velstående forlegger, og inviterer Pignon med på middagen under dekke av å ville utgi en bok om samlingen. De avtaler at Pignon skal komme hjem til Brochant først, så kan de gå sammen til selskapet.

Tidligere på dagen blir imidlertid Pierre utsatt for en ulykke, og når Pignon ankommer, har han fryktelige smerter i ryggen. Idioten prøver å hjelpe så godt han kan, men selvfølgelig gjør han alt galt, og ting blir mye verre.

Blir det noen middag i det hele tatt?

”Idiotmiddagen” er en munter farse som innebærer misforståelser, lurerier, identitetsforvekslinger – og etter hvert bytte av rollene offer og syndebukk.

Fransk spillefilm fra 1998
Originaltittel: Le dîner de cons
Regi: Francois Veber
I rollene: Thierry L'Hermitte, Jaques Villeret, Francis Huster, Alexandra Vandernoot, Catherine Frot
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36