Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 6. juli 2009 kl 19.30 Jordmødrene i Sverige

Seriestart – svenske jordmødre


"Barnmorskorna" kalles jordmødrene i Sverige, og nå får vi møte dem i den svenske utgaven av NRK-serien Jordmødrene. Opptakene er gjort på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge hvor man tar imot 400 fødende hver måned. Over 120 jordmødre arbeider her, og vi får møte noen av dem.

Det handler om sterke, dynamiske og engasjerte kvinner som gjør helteinnsatser. Ofte må de gjøre vanskelige prioriteringer og løpe fra den ene fødende til den andre, når det er mange som føder samtidig.

Seerne får oppleve både sjokkartet glede hos nybakte foreldre, pappaer som må få litt omsorg, støtte som gis etter vanskelige fødsler og samtaler kolleger imellom når noe har gått feil.

– Det er noe veldig spesielt med øyeblikket når et barn blir født. Noe som gjør alle mennesker ydmyke uansett hvor man kommer fra, sier seriens produsent, Patrick Bratt.

Jordmoren Lena
I første episode møter vi jordmoren Lena, som skal hjelpe Frida med å sette sitt første barn til verden. Det blir en langtrukken fødsel og når barnets hjertelyd synker, kaller Lena på legen. Fridas mann Peder gråter av lykke når alt er over og spenningen slipper. – Noen foreldre fester man seg spesielt til og det føles ikke godt å slippe taket og la en annen jordmor ta over vakten, men det må man jo, sier hun.

Kontroll
Ulrica kommer til sykehuset i politibil fordi hennes mann var på oppdrag når veene startet. Ulrica vil ha full kontroll på hva som skjer, men når pressveene setter i gang vil hun ikke mer. Hun reagerer som de fleste kvinner – hun vil hjem! Og da må jordmødrene ta over kontrollen og vise hvem som er sjef over situasjonen.

Sendt tidligere

Svensk dokumentarserie
Originaltittel: Barnmorskorna
Prodsjon: SVT (2008)
Produsenter: Patrick Bratt, Maja Spanner og Åse Fougner
Kontakt: Programinformasjon, tlf 23 04 78 46
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no