Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 2. november 2010 kl 21.30 Bokprogrammet: Afrikansk litteratur i vekst

Afrikansk litteratur i vekst


Afrikanske forfattere erobrer verden. De hylles av kritikere og vinner litterære priser over hele verden. Bokprogrammet har møtt et "dream team" av unge, lovende forfattere på Bokmessen i Gøteborg i høst.

Disse forfatterne gir oss et annet bilde av Afrika enn det som dominerer i nyhetene her i Norge. Vi har også møtt dronningen av afrikansk litteratur, Nadine Gordimer.

Nadine Gordimer (f.1923) ble født utenfor Johannesburg i Sør-afrika. Hun debuterte i 1949 med novellesamlingen "Face to face". Allerede her viser hun det som kommer til å kjennetegne hennes litteratur; den ubrytelige sammenhengen mellom mulighetene for individuell frihet og mulighetene eller begrensningene i de sosiale og politiske rammene som omgir oss. Nadine Gordimer har alltid vært, og er politisk aktivist i høy grad ennå. Både i sitt forfatterskap og i sin virksomhet som deltager og debattant i samfunnet.
Hun har vært en svært viktig bidragsyter i kampen mot apartheid og mottok Nobelprisen i litteratur i 1991.

Tolu Ogunlesi er 28 år og kommer fra Lagos i Nigeria. Han vakte tidlig oppsikt i hjemlandet med poesi og noveller i et ungt og direkte språk. Siden har han også markert seg som en dyktig journalist og kommentator i Lagos største avis, men han er først og fremst dikter og en ivrig blogger. I 2004 kom diktsamlingen "Listen to the Geckos Singing From a Balcony", som han fikk pris for (the Caine Prize). Det er hans skarpe samfunnsengasjerte iakttagelser han berømmes for.

Da Petina Gapahs novellesamling kom ut på norsk, skrev pressen at boken var et glitrende sted å begynne om man ønsket å lære mer om Robert Mugabes Zimbabwe. "Klagesang for Easterly" er postkoloniale historier om et land og et folk som prøver å finne sin form etter at landet fikk selvstyre.

Slam-poeten Shailja Patel vever inn familiens personlige historie når hun framfører diktene sine på teaterscenen. Som kenyaner med indiske røtter griper hun direkte inn i et politisk brennbart tema i den kenyanske kolonihistorien.

Programleder Siss Vik leder oss gjennom møtene med de afrikanske forfatterne på messen i Gøteborg, med god hjelp av videojournalist Marit Christina Lie.

Om Bokprogrammet
Programleder Siss Vik gir deg ukentlige møter med alt fra nobelprisvinnere til kioskdronninger. Hun retter bokprogrammets sultne lesebriller over brennaktuelle tekster, stille bestselgere, politisk propaganda og hip hop-tekster.

Egenprodusert litteraturprogram (2010)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt, Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 Publikumssevice