Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 12. mai 2007 kl 20.10 Profil: Levende kunst

Hagen i kunsten

Arkitekten Charles Jencks finner inspirasjon i det skotske høylandet (Foto: Gesellschaft für Videoproduktion mbH Nfg. & Co KG)
Arkitekten Charles Jencks finner inspirasjon i det skotske høylandet (Foto: Gesellschaft für Videoproduktion mbH Nfg. & Co KG)
I verdens kulturhistorie har hagen vært et sentrum for skaperkraft og har fascinert flere store kunstnere.

I tillegg til hagens økonomiske betydning, har den helt fra begynnelsen vært et ornament, en allegori, en representasjon og en maktdemonstrasjon.

Kunstnere i sine hager
Dokumentaren presenterer fire kunstnere i sine respektive hager. Egyptiskfødte Ghada Arner ble utdannet i Paris, men lever nå og arbeider i New York. Hennes installasjoner og malerier spenner fra det fullstendig abstrakte til det pornografiske. Hun beveger seg mellom øst og vest, og hennes ideer om kunst avspeiler seg i hagearbeidene hennes, som regelmessig blir utstilt i store museer og gallerier.

På den siste biennalen i Venezia viste designeren Takada Kenzo, som bor og arbeider i Paris, hvordan han dyrker den japanske hagetradisjonen som et alter for meditasjon og tilstedeværelse.

Ved Lake Traun har Xenia Hausner latt det jordbundne og vitale som finnes i hennes bilder, komme til live igjen i en strukturert naturpark.

Og Charles Jencks, arkitekt og en av grunnleggerne av postmodernismen, gir sin kommentar til kaos og skaperkraft i Skottlands høyland.

I filmen kommer kunstnerne med refleksjoner om sine liv og om innflytelsen hagene deres har hatt på det kunstneriske uttrykket.

Østerriksk dokumentar (2003) fra ORF
Originaltittel: Living Art
Regi: Peter Beringer
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no