Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. november 2002 kl 19.30 Schrödingers katt

Dødelig mat i Schrödingers katt

Genmodifiserte matvarer – er vi forberedt på konsekvensene? (Foto: NRK)
Genmodifiserte matvarer – er vi forberedt på konsekvensene? (Foto: NRK)
Oljeindustrien er interessert i Svalbard, men det er ikke fordi de vil bore etter olje der. Og hvordan kan fiskeavfall bli deilig babymat? Gry Molvær og Katta-redaksjonen skal også snakke om genmodifiserte organismer i kveldens sending.

Vet vi egentlig hvilke uhyggelige konsekvenser genmodifisert mat kan ha? Norske forskere studerer akkurat i disse dager ulike teorier rundt dette emnet, og i ”Schrödingers katt” fåe vi vite mer om GMO, genmodifiserte organismer.

3 kilometer under havbunnen ligger det geologiske områder som det er nesten umulig for geologene å studere. Oljeindustrien er meget interessert i å finne ut om hvordan geologien ser ut der nede siden det er der de borer etter olje. Geologien på Svalbard er mer eller mindre identisk med den du finner 3000 meter under havbunnen, dette gjør øygruppen svært spennende for geologene som i disse dager legger inn geologiske data i en datamaskin. En Svalbard-simulator for geologer blir resultatet!

Førsteamanuensis Erik Løvås ved Universitetet i Tromsø prøver å ta vare på fiskeavfall. Kan fiskeslo bli til god og delikat barnemat? Katta prøver å gi svar i kveld.

Produsert for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder:Kari Hustad
Pressekontakt: Erik Bull tlf 73 88 16 61