Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 14. januar 2006 kl 22.15 Ibsen 2006 - Åpningsseremoni

Stjernespekket åpning for Ibsen-jubileet

Det er gått 100 år siden Norges største dikter, Henrik Ibsen, gikk bort. Det skal markeres over hele landet i året som kommer. Og i kveld inviterer Kåre Conradi og Kringkastingsorkestret flere verdensstjerner til storstilt åpning i Oslo Rådhus.

Kåre Conradi ønsker velkommen til åpningsseremonien i Oslo Rådhus i anledning 100-årsmarkeringen for Henrik Ibsens død. Felles for de som står på scenen er at de har latt seg inspirere av Ibsens skuespill og karakterer til å skape nye kunstneriske uttrykk innen musikk, dans og teater.

70 artister fra hele verden ønsker å hylle vår norske verdensdikter, blant dem Liv Ullmann, Lise Fjeldstad, Wenche Foss, Glenda Jackson, Bibby Andersson, Ghita Nørby samt musikere og dansere fra alle kontinenter.

- Dette blir langt fra en konserverende seremoni for en død dikter. Kun et par av de mange kunstneriske innslagene er direkte utdrag av Ibsen-stykker, her har vi satset stort på å finne teaterfolk, utøvere og musikere som har gjort noe eget ut av Ibsen-arven, sier Bentein Baardson, direktør for Ibsen 2006 og regissør for forestillingen.

Ibsen har stadig en enorm betydning i dagens internasjonale kulturliv, ikke bare spilles stykkene hans på over 130 scener verden over hver uke - hans skikkelser og dramaer inspirerer også kunstnere og genererer nye verker.

I kveld vil et knippe fremtredende skuespillerinner bli hedret for sine Ibsen-tolkninger gjennom flere tiår på scene og film.

Kringkastingsorkestret ledes av Christian Eggen.

Forestillingen vises i sin helhet på Hovedscenen i NRK2 søndag 15. januar.

Norsk transmisjon fra Nordisk film AS og Ibsen 2006
Prosjektleder: Arild Erikstad
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,