Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. mars 2008 kl 20.15 En isbjørn går i land

Skjebnetid for isbjørnen

En isbjørn går i land: Isbjørnen går en usikker framtid i møte. Klimaendringene fører til at isen smelter og jakten på mat blir vanskelig. (Foto: BBC)
En isbjørn går i land: Isbjørnen går en usikker framtid i møte. Klimaendringene fører til at isen smelter og jakten på mat blir vanskelig. (Foto: BBC)
Isbjørnen er en av våre mest majestetiske dyrearter og selve symbolet på livet i Arktis. Den utviklet seg under istiden, og nå kan klimaendringene føre til at den blir utkonkurrert av sitt opprinnelige opphav, den gråbrune grizzlybjørnen.

Isbjørnen stammer fra sin brune slektning, og utviklet seg under istiden for hundretusener av år siden da bjørnene trakk nordover i jakten på mat. Den gang var det isbjørnen som klarte seg best i det harde klimaet. Nå kan de menneske¬skapte klimaendringene føre til at balansen tipper tilbake i grizzlybjørnens favør.

Isen smelter
I kveldens naturfilm fra BBC følger vi en isbjørnmor med unger som forlater hiet idet våren kommer. Hun legger ut for å jakte på sel, men må svømme mye lengre enn for bare ti år siden fordi store deler av isen har smeltet. Dette er en av de største truslene mot isbjørnens overlevelse.

Samtidig, ute på den arktiske tundraen, møter vi to grizzlyunger som ser sterke og friske ut. Her er tilgangen på mat mye bedre, og livet flytter seg nordover til landskap som før besto av stein og is. For grizzlyen betyr endringene i økosystemet at jaktmarkene blir større og dens habitat utvides.

Så mens isbjørnen sliter og dens kongedømme smelter bort, blomstrer dens brune slektning. Vil den globale oppvarmingen føre til at vi må utrope en ny konge over Arktis?

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Natural World: Polar Bears and Grizzlies – Bears on the Top of the World
Produksjon: BBC og Thirteen/WNET New York
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900