Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 29. august 2009 kl 22.45 Dokusommer: Oppskrift for framtiden

Et år uten olje

Filmskaperen John Webster og familien hans skal klare seg helt uten oljeprodukter i et år. Foto: Millennium Film Ltd
Filmskaperen John Webster og familien hans skal klare seg helt uten oljeprodukter i et år. Foto: Millennium Film Ltd
Hva skjer når en vanlig familie bestemmer seg for å bannlyse alle oljeprodukter i et helt år? Det får vi se i dokumentarfilmen "Oppskrift på framtiden", som tar et personlig og humoristisk blikk på de menneskeskapte klimaforandringene.

Den finske filmskaperen John Webster rammes av en plutselig innsikt i klimadebatten: Alle vet at varsellampene blinker, og det er bedriftene og industrien som får skylden for at jorda er i ferd med å gå rett vest. Men i virkeligheten er det vi – du og jeg – som er skurkene.

Webster setter seg fore å bevise at kjernen i miljøødeleggelsene er de små og tilsynelatende uskyldige feilstegene som vi alle gjør hver dag, og som er til de grader typiske for menneskenaturen.

Oljediett
En sikker vei mot katastrofen er vår avhengighet av olje, mener Webster. Dermed overtaler han familien sin til å innlede en ett år lang oljediett.

De skal fortsette å leve i sin vanlige forstadstilværelse med skole, jobb og banklån, men altså fullstendig uten bruk av fossilt brensel av noe slag.

Plastforbud
Det innebærer ikke bare at det er slutt på bilkjøring og flyreiser. Alt som er produsert av eller pakket inn i plast er også bannlyst – fra sminke, sjampo og tannkrem til barneleker og en lang rekke matvarer.

Eksperimentet blir en test på verdier og viljestyrke, og ikke minst på samholdet i familien. Det blir mange feilsteg, overraskelser og komiske situasjoner underveis. Men Webster og familien kjemper tappert for å gå en annen vei enn den de fleste av oss følger blindt - og som er en oppskrift på fremtidig katastrofe.

Tidligere sendt i kortversjon.

Finsk dokumentarfilm (2008)
Originaltittel: Recipes for Disaster
Av John Webster
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900