Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. februar 2008 kl 19.55 Sirkusliv

Hjemlengsel og porselen

Sirkusprinsesse Helen Arnardo. (Foto: NRK)
Sirkusprinsesse Helen Arnardo. (Foto: NRK)
I 1991 flyttet Cirkus Arnardo vinterkvarteret fra Gardermoen til Lillesand. I sin nye hjemby opptrer sirkuset hvert år midtsommers i byparken under de såkalte LillesandDa’ene. Men denne gangen truer værgudene tradisjonen.

Dagen før dagen er sirkusdirektør Arild Arnardo hjemom sitt lille sørlandsparadis utenfor Lillesand - et paradis han hvert år forlater i sommerhalvåret til fordel for livet på veien. Han undres nesten på hvorfor han gjør det, men å ha sirkus som livsoppgave er en evig sommerjobb i Norge.

Savn
Å jobbe i sirkus innebærer ofte at man må forlate det kjæreste man har i lange perioder. Enten det er et hus i idylliske omgivelser, eller familie og barn, så er savnet stort. Muskelmannen Mirek har kone og to barn i Polen, tolken til de kinesiske akrobatene, Ma Jie, har kjæreste i Beijing og høygravid Gloria Gärtner har sin eldste sønn på skole i Wien.

Klovnen Jimmy har mer jordnære problemer å stri med. Han må skaffe store mengder "engangstallerkener" av porselen til et av numrene sine. Hver kveld knuser han opptil 30 tallerkener. Nå har kun et par hundre igjen, og må snarest mulig skaffe flere.

Om Sirkusliv
I åtte episoder følger vi det opplevelsesfylte livet til Cirkus Arnardo. Vi møter blant annet den italienske klovnen Jimmy Folco og familien Gärtner fra Wien, som har med seg to indiske tungvektere i form av elefantene Rani og Mandjula.

Sesongen starter i vinterkvarteret i Lillesand og beveger seg så langt nord som til Alta, før sirkusfølget på om lag 90 personer har siste forestilling i Stokke i Vestfold.

Sirkusdirektør Arild Arnardo var kun syv år da faren, Arne Arnardo, skapte Cirkus Arnardo i 1949. Siden har Arild tilbrakt hvert sommerhalvår på veien sammen med artister, dyr og teltarbeidere. Nå er Arild 65 år, og sønnen Are og datteren Helen er i ferd med å overta mye av ansvaret for å skape magi i manesjen kveld etter kveld. Fjerde generasjon Arnardo er også på plass i form av Luigi på 7 år og Shannon på 5 år.

Serien er produsert av NRK Program riks i Bergen, som tidligere har laget seriene "Hospitalet" (2003) og "Oljeriket" (2006) i samme sjanger. Tre fotoregissører fulgte sirkuset i en bobil og levde sammen med dem det meste av sesongen 2007. På den måten kom kameraene og mikrofonene ekstra tett på de små og store drama som oppsto underveis.

Egenproduksjon fra NRK Program Riks Hordaland (2007)
Prosjektleder og regi: Ole Egil Størkson, tlf 928 68 451, ole.egil.storkson@nrk.no
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716, anja.nylund.hagen@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no
Episoden blir også sendt søndag på NRK3 kl 19.30.