Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. april 2004 kl 19.55 Typisk norsk

Norsk på utenlandsk

Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Norsk kan ikke akkurat betegnes som et verdensspråk, og i dette programmet ser vi nærmere på hvordan utlendinger oppfatter språket vårt. Dessuten undersøker vi hva som er Norges nasjonalord, og programleder Petter Schjerven spør folk på gata om de er fornøyd med navnet sitt.

Det er ikke mange utlendinger som behersker norsk, og det er ikke så rart. I verdensmålestokk er det et lite språk. Petter Schjerven har møtt den australske skuespilleren Nicholas Hope, kjent fra "Bad Boy Bubby". Han forteller om sitt første møte med det norske språket.

Det hender at folk snakker norsk i utenlandske filmer. Eksempler er "X-Files", "The Thing" og "Den 13. krigeren". Dennis Storhøi spilte i den sistnevnte, og han beretter om hvordan han oppfattet utenlandske filmfolks holdning til "autentisk norsk".

Nasjonalordet
Hva er Norges nasjonalord? Har vi et ord som beskriver det norskeste av det norske? Hva med "matpakke"? Vi besøker matpakkefabrikken og snakker med sosiologen og matpakkeforskeren Runar Døving.

Seerne oppfordres til å sende inn sine forslag.

Navn
Er folk fornøyde med navnet sitt? Petter Schjerven snakker med folk på gata, og han møter navneekspert Åse Wetaas. Hun forteller om endringene i navnekurver og hva som er populært nå. Hva er forbudt å hete i dagens samfunn?

Om serien
I løpet av åtte programmer ser programleder Petter Schjerven på det norske språkets utvikling, han spør språkforskerne om hvordan de tror vi snakker om 50 år, han undersøker hva utlendinger synes om norsk, og han setter søkelys på slang, sjargong, retorikk, språkstriden og på det litterære språket.

"Typisk norsk" har flere faste poster der respons fra seerne er ønskelig. Det blir også et innslag med "Ukens gjest" som er en spesielt språkinteressert person.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dropout Productions.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)