Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. oktober 2003 kl 20.05 Bokbadet: Ari Behn

Behns "Bakgård" i Bokbadet

En velopplagt Ari Behn i Bokbadet på Rockefeller (Foto: Erlend Aass/Scanpix)
En velopplagt Ari Behn i Bokbadet på Rockefeller (Foto: Erlend Aass/Scanpix)
Ari Behn har fått hjelp til bleieskift i kveld, og er gjest hos Anne Grosvold for å snakke om sin nye roman "Bakgård". Han kaller boka en slags reiseroman. Den er inspirert av hans utallige reiser til Nord-Afrika generelt og havnebyen Tanger spesielt.

Boka handler om den nysgjerrige tjueåringen Andreas’ møte med dekadente og desillusjonerte europeere og amerikanere som er skylt i land i Marokko, og blitt der. "Å reise er som å drømme med åpne øyne", sier romanens hovedperson, den vidunderlig vakre Andreas. Han reiser via Madrid til Afrika, med kjæresten Selma i Burkina Faso som mål. Lite tyder på at han har hastverk med å nå fram til henne. I stedet er reisen et mål i seg selv.

Hva vil han, hvor vil han og hvorfor ender han hele tiden opp blant oppvartende homofile? Han er en ung og rastløs sjel som veksler mellom det bråkjekke og det usikre. Målet hans blir stadig mer uklart, og han nøler med å ta klare valg. I stedet lar han seg drive med av forføreriske kvinner og menn som både tiltrekker og skremmer ham. Kjæresten i Burkina Faso blir stadig fjernere.

Det er et enormt forventningspress som er lagt på Ari Behns skuldre. Debutboken "Trist som faen" forårsaket en del støy i media, og en forfatters bok nummer to er ofte ansett for å være den vanskeligste å skrive. I tillegg har Ari Behn fått endret sin sosiale status ganske ettertrykkelig. Men innholdet i "Bakgård" er så langt fra slottsbalkongen som det kan komme. "Bakgård" utfordrer leseren – og vårt syn på seksualitet.

Egenprodusert kulturprogram
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83