Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. september 1999 kl 20.15 Jakten på det overnaturlige

Jakten på det overnaturlige (ttv)


NRK1 søndag 5. september kl 20.15
Jakten på det overnaturlige (1:6)

Dyrenes sanselige verden

Dyrenes sanseapparat er overlegent i forhold til vårt eget. Ikke bare finnes det mange eksempler på at dyr både ser og hører bedre enn oss. De kan også ha andre sanser som for oss oppleves som overnaturlige evner.
I denne BBC- serien tar produsent John Downer og hans team i bruk nye, science fiction- lignende teknikker for å formidle ny kunnskap om dyrenes fantastiske sanseapparat. I dette første av seks programmer får vi høre om elefanter som setter foten ned for å advare artsfrender om farer. Dette signalet forplanter seg langs bakken og oppfattes av andre elefanter flere mil borte. På denne måten kan de kommunisere med hverandre.
Vi har tidligere hørt at delfiner kan \"snakke\" med hverandre. I dette programmet skal vi se at delfiner også har forbløffende stort spekter når det gjelder syn og hørsel. Det viser seg at de er spesielt fascinert av gravide kvinner. Delfiner kan se fosteret i mores mage på samme måte som vi kan studere det ufødte barnet på en skjerm under en ultralyd- undersøkelse. Og ikke nok med det - delfiner kan også høre fosterets hjerte slå!
Det finnes mange historier om delfiner som har et nært forhold til mennesker. Blant annet skal delfiner ha reddet mennesker fra drukningsdøden etter forlis ved å bringe dem til overflaten slik at de får puste. Den vitenskapelige forklaringen er mer nøktern. Det viser seg nemlig at delfiner også bringer sårede artsfrender til overflaten, ganske enkelt for å hindre at de drukner.

Forbløffende kommunikasjon
Også planter kan kommunisere med omverden. Når bomullsplanten angripes av larver sender den ut SOS-signaler til insekter som kommer den til unnsetning.
Mange har nok hørt at det er bra å snakke til stueplantene. Denne antagelsen er nå vitenskapelig bevist. Når vi snakker til plantene, kan de nyttiggjøre seg karbondioksyden som vi puster ut. Og som ville planter vokser også våre stueplanter bedre ved berøring.

NRK1 søndag kl 20.15

Bilder (via Scanpix/Internett)

1. Delfiner er fascinert av en gravid kvinne og kan se fosteret som på en skjerm ved ultralyd-undersøkelser. De kan også høre hjertet til det ufødte barnet slå. (Foto: BBC/John Downer)

2. Grafisk framstilling av delfin og gravid kvinne.

3. Elefanter og neshorn kommuniserer ved hjelp av infralyd som ikke kan oppfattes av vårt øre.
(Foto: BBC/John Downer)

4. Sjøhester har et undervanns-kommunikasjonssystem som bærer tre mil, og som heller ikke kan oppfattes av oss mennesker. (Foto: BBC/John Downer)

Naturfilmserie produsert av BBC i samarbeid med NRK
Originaltittel: Supernatural
Norsk kommentar: Hans Chr. Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41