Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. september 2002 kl 21.15 Presidenten

Mordforsøk på presidenten


Det er klart for nye episoder i den populære amerikanske dramaserien ”Presidenten” som også i år er nominert til en rekke priser under årets Emmy-tilstelning i Los Angeles (22. september). Men allerede nå er serien tilbake på norske skjermer.

Andre omgang av ”Presidenten” (The West Wing) har sendestart i kveld og er med i konkurransen om årets Emmy-priser med hele 22 nominasjoner. Bl.a. er skuespilleren Martin Sheen nominert for sin innsats i hovedrollen i ”Presidenten”. I fjor vant ”Presidenten” fire Emmy-priser for beste dramaserie, og i forfjor håvet den inn hele ni priser under Emmy-utdelingen og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie.

Mareritt og kaos
Allerede i første episode skjer det tilsynelatende uunngåelige: USAs president Josiah Bartlet blir skutt ned av to attentatmenn. Kommunikasjonssjef Toby Ziegler (Richard Schiff) og hans nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) kan bare stå og se på som hjelpeløse vitner. Ugjerningen blir prompte besvart med motild fra sikkerhetsvaktene, og attentatmennene stuper på stedet.

Presidentens familie og hans stab blir kastet ut i et kaos. Sammen med kommunikasjonsfolkene kan pressesekretær C.J. Gregg (Allison Janney) også konstatere at soussjef for staben Josh Lyman (Bradley Whitford) er truffet av et skudd i brystet.

Presidentens hustru Abigail Bartlet (Stockard Channing) haster til sykehuset sammen med datteren Zoey (Elisabeth Moss) og får vite at Josiah ligger på operasjonsbordet.

De to gjerningsmennene viser seg ikke å ha noen form for identifikasjonspapirer på seg, men jakten fortsetter på en tredjemann i mengden som skal ha signalisert til revolvermennene.

Irak-spor
Visepresident John Hoynes (Tim Matheson) innkaller øyeblikkelig til et møte med sikkerhetssjef Nancy McNally (Anna Deavere Smith) og representanter for forsvaret. Allerede er det registrert uvanlig militær aktivitet i det irakske forsvaret, og McNally uttrykker bekymring for at dette kan ha en forbindelse til attentatet…

Mer om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Bartlets dedikerte stab står på fra morgen til kveld for å styrke bildet av presidenten blant presse og publikum. Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er hans nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Selv om han betrakter presidenten som en kløne, forsvarer han ham med nebb og klør, og han slår nådeløst ned på stabsmedlemmer som utsetter presidenten for negativ publisitet.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford). Josh er en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid har han sterke meninger som han ikke alltid uttrykker like diplomatisk, noe som forårsaker høye bølger rett som det er.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun har tidligere hatt et forhold til Josh.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun demper gemytter og holder ”ulvene” på avstand sammen med kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff). Han har en uformell stil og en kynisk sans for humor som har reddet ham ut av mang en kinkig politisk situasjon. Alle sider ved en sak blir grundig analysert før Toby tar en beslutning.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) er hans rake motsetning, et rendyrket politisk dyr som med letthet utformer passende erklæringer for presidenten. Detaljene er han imidlertid ikke så nøye med, han har lett for å ta snarveier. Dessuten har han en forkjærlighet for kvinner som lett kan komme til å sette hans lovende karriere i fare.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. USAs president Josiah Bartlet (Martin Sheen) er skutt og fru Bartlet (Stockard Channing) ankommer sykehuset. (Foto: Warner Bros.)
2. Sam Seaborn (Rob Lowe) er hjelpeløst vitne til et drapsforsøk på USAs president. (Foto: Warner Bros.)