Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. juli 2005 kl 19.55 Solbacken, avdeling E

En skogstur gir problemer

Beboerne og de ansatte på Solbacken, avdeling E, er en sammensveiset gjeng. (Foto: Sofia Sabel, Kamerareportage)
Beboerne og de ansatte på Solbacken, avdeling E, er en sammensveiset gjeng. (Foto: Sofia Sabel, Kamerareportage)
George gir seg ut på skogstur i kveldens episode av Solbacken. Det skal vise seg å bli en lengre tur enn planalgt. Når solen går ned og han ennå ikke har kommet hjem, bryter kaoset ut på aldershjemmet.

Det viser seg at George har gått seg bort i skogen, og da må de ansatte ut på leting. Midt i kaoset begynner Jonathan i tillegg å flørte med Camilla, og de får raskt god kontakt.

Solbacken får også en beboer mindre i kveldens episode når Greta går bort. Men hennes rom står ikke tomt lenge, for hennes mann Olle nekter å dra hjem. Han vil bli boende på aldershjemmet.

Om serien
I fem entimesavsnitt forteller Mannheimer om de ti gamle og personalet på aldershjemmet Solbacken, avdeling E. Her møter vi i tillegg til Margit, George (Tord Peterson), Harriet (Gerd Hegnell), Asta (Lena Brogren), Olle (Dan Sjögren), Eva (Meta Velander), Tommy (Olof Tunberg), Greta (Inga Landgré), Per (Arne Augustsson) og Saga (Else-Marie Brandt). Gjennomsnittsalderen er 75 år.

I en serie om aldershjem kan det naturlig nok ikke bare handle om de som bor der. Også hardt prøvede omsorgsarbeidere og ikke minst pårørende må få sin plass. Vi møter Camilla (Gunilla Johnsson), Jonatan (Rasmus Lindgren) og avdelingssjef Ebba (Maria Hörnelius).

Mannheimer fikk gode tilbakemeldinger på at hun våget å ta opp emnet eldreomsorg på denne måten. Seerne flokket seg om tv-apparatet på mandagskveldene for å følge livet på Solbacken, og over to millioner svensker fulgte de fem episodene. Serien ble også nominert til beste svenske dramaproduksjon, og Carin Mannheimer ble kåret til Årets rivjern av en kvinneorganisasjon.

Mannheimer er også ansvarlig for manus og regi på serien "Sommer på Saltön" som nettopp ble sendt på NRK og som hadde et gjennomsnitt på over 700.000 seere.

Og "Solbacken, avdeling E" setter søkelyset på noe som er vel så aktuelt for Norge som for Sverige.

Svensk dramaserie (2003)
Originaltittel: Solbacken
Produsert av: SVT
Med: Margreth Weivers, Tord Peterson, Gerd Hegnell, Lena Brogren, Dan Sjögren, Meta Velander, Olof Tunberg, Inga Landgré, Arne Augustsson og Else-Marie Brandt.
Prosjektleder NRK: Hallvard Blekastad
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10