Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. september 2003 kl 19.55 Test nasjonen: Den store IQ-testen 2003

Hvor smart er du?

Hilde Hummelvoll og Ivar Dyrhaug vil finne ut hvor smarte vi nordmenn egentlig er. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Hilde Hummelvoll og Ivar Dyrhaug vil finne ut hvor smarte vi nordmenn egentlig er. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Det er det store spørsmålet i kveld når NRK1 sender "Test nasjonen – Den store IQ-testen" direkte fra messehallen på Lillestrøm. Her befinner rundt 250 deltakere seg, og de skal gjennomføre en IQ-test på 70 oppgaver. Også seerne kan være med. Programledere er Ivar Dyrhaug og Hilde Hummelvoll.

Oppgavene handler om hukommelse, språkforståelse, romfølelse, logikk, figurer og tall. Folk hjemme i stua kan delta enten via Internett eller fra godstolen med penn og papir.

Ivrige programledere
- Jeg har selvsagt tatt testen, sier programleder Ivar Dyrhaug. – Jeg vil ikke si hvor godt resultatet ble, men jeg smiler fortsatt. Dyrhaug har alltid vært glad i å løse forskjellige nøtter, alt fra IQ-trimmen i Magasinet til oppgaver i Donald.

Hilde Hummelvoll er ikke like lidenskapelig opptatt av slike tester. - Jeg er alt for intelligent til å kaste bort tiden på den slags, spøker hun. Men da hun og Dyrhaug så på den britiske utgaven av programmet, var hun like ivrig til å svare som han. Og i følge Dyrhaug løste hun alle de vanskeligste oppgavene.

Blondiner mot fotballsupportere
Er blondiner så dumme som alle blondinevitsene påstår? Og forstår egentlig fotballsupporterne mer enn tabeller og innviklede spillestiler? Det kan vi få svar på i kveld.

I studio er deltakerne inndelt i seks ulike grupper: blondiner, taxisjåfører, politikere, lærere, elever og fotballsupportere. Resultatene blir presentert gruppevis slik at vi for eksempel kan se om elevene er smartere enn lærerne sine.

Test deg selv
Som seer kan du i kveld en gang for alle finne ut hvem som er smartest i familien eller venneflokken. Tar du testen via Internett, får du med en gang vite hvor smart du er. Svarene er selvsagt helt anonyme, og det er bare du som får vite hvor høyt eller lavt du scorer på testen.

Før du tar testen på Internett, må du registrere deg og svare på spørsmål som hvor i landet du kommer fra, om du er mann eller kvinne, hvilket fotball-lag du heier på osv. Dermed kan du for eksempel bidra til å slå fast om Brann-supportere er smartere enn Rosenborg-supportere, om folk fra Tromsø er smartere enn folk i Oslo osv. Resultatene fra Internett blir også presentert i tv-programmet.

Har du ikke tilgang til Internett, kan du selvsagt ta testen likevel. Det eneste du trenger er penn og papir, og en smule konsentrasjon. Og så gjelder det å la være å jukse når du skal rette din egen besvarelse.

Om programmet
"Test nasjonen" er opprinnelig et nederlandsk konsept, som har gått sin seiersgang over Europa. Serien er blitt vist i Tyskland, Nederland, Storbritannia, Belgia , Frankrike, Spania, Tyrkia, samt Australia og USA. Da programmet ble sendt i Storbritannia, tok over 1 million briter testen. I Norge er testen bearbeidet av Dag Barlaug som jobber ved Sjefspsykologens kontor i Forsvaret.

For mer info, gå inn på www.nrk.no/testnasjonen

(Her kan du få en liten smakebit på hva som venter deg 13. august.)

Egenprodusert direktesendt IQ-test
Programledere: Ivar Dyrhaug og Hilde Hummelvoll
Prosjektleder: Øyvind Lund
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/ 98 48 02 78,