Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. september 2009 kl 22.30 Bokprogrammet: Barnebøker

Verdens største barnebokmesse

 Programleder Hans Olav Brenner blir vist omkring på verdends største barnebokmesse av illustratøren Svein Nyhus. (foto: nrk)
Programleder Hans Olav Brenner blir vist omkring på verdends største barnebokmesse av illustratøren Svein Nyhus. (foto: nrk)
Bologna i Italia er først og fremst kjent for sin fantastiske matkultur, men er også stedet for verdens største barnebokmesse.

Barn har ingen adgang, men de voksne jobber hektisk for å kjøpe og selge litteratur de mener vil bli populær hos hjemlandets barn og unge. Glossy, rosa pekebøker ligger side ved side med det siste innen skrekkgenren, og afrikanske eventyr konkurrerer med Smurfene.

Norske barnebokforfattere er godt representert, og Bokprogrammet får en turbo-omvisning med messeveteran og illustratør Svein Nyhus, som også viser oss skisseboka der ideen til hans fortelling "Jeg!" oppsto.

Ni år gamle Alec Greven fra USA er i Bologna for første gang og forteller italienske barn om sin suksessbok "Hvordan snakke med jenter".

Når nattemørket senker seg over Bologna, møter vi Pitbull-Terje-forfatter Endre Lund-Eriksen som er aktuell med boka "Førstemann som pissa på månen". Der har han og illustratør Toril Kove boltret seg i mytologien rundt månelandingen i 1969, med en sur og sjalu Buzz Aldrin i sentrum.

Norske barnebokforfattere har utmerket seg med høy kvalitet i mange år, og den høythengende Bologna Ragazzi-prisen har gått til Norge to år på rad. I 2007 vant Stian Hole prisen for den vakre boka "Garmanns sommer". I Bokprogrammet får vi bli med inn i Holes datamaskin for å se hvordan han skaper sine billedcollager lag på lag. "Jeg lager bildene og teksten samtidig og prøver å komme ned i øyenhøyden til en 6-åring", sier Hole om sin barnebokkunst.

Egenproduksjon av NRK Kultur
Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt:Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no