Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. august 2009 kl 22.30 Skilt!: Stefamilien

Mine, dine og våre barn

Programleder Mikael Syrén i
Programleder Mikael Syrén i "Skilt!". (Foto: Tomaz Blanck)
Det siste programmet i serien "Skilt!" tar for seg etableringsfasen etter skilsmissen, der storfamilien med stemødre, stefedre og nye søsken i alle aldre blir virkelighet.

Det finnes ingen fasitoppskrift på hvordan de moderne familiekonstellasjonene best kan lykkes. I kveldens program hører vi to familier fortelle om hvordan deres hverdag fungerer.

Tung prosess
I voksen alder valgte Jørgen og Camilla å dele livet sammen, men til tross for den sterke kjærligheten de har til hverandre, har ikke tilværelsen gått på skinner. Til sammen har de fem barn fra før, og det har vært en lang prosess å få barna til å fungere med sine nye stesøsken og -foreldre. Jørgen og Camilla synes det er forståelig for barna valgte jo aldri hverandre, men kom sammen som et resultat av deres forelskelse.

Barna forteller om hvordan de opplever det som mye lettere å bli sint på steforeldrene enn sine egne foreldre.

Romslighet
Vi møter også Eva og Kjell som flyttet sammen med to tenåringsbarn hver, men den nye hverdagen var preget av bråk og vonde følelser. Eva forsøkte å kompensere for stebarnas savn etter den ekte moren ved å forsøke å være en supermamma for alle, men hennes egen datter mente moren brukte for mye tid på Kjells barn. Evas sønn hadde lenge følt seg som "mannen i huset", og det var ikke enkelt når hans rolle plutselig skulle fylles av en annen mann.
Konfliktene har nå løst seg takket være en ny variant. Ofte har hele familien det hyggelig sammen, men det betyr ikke at de behøver å være sammen døgnet rundt, alle seks. I blant finner Eva på ting med sine egne barn, mens Kjell gjør det samme med sine. Med romslighet og alternative løsninger kan det være moro å være mange!

Om serien
Den svenske dokumentarserien "Skilt!" skildrer de ulike fasene etter en skilsmisse. Serien er bygd opp rundt samtaler med mennesker som har kommet seg på beina igjen etter et samlivsbrudd, og som med selvinnsikt og perspektiv kan dele sine erfaringer med andre.

Serien er ledet av Mikael Syrén og består av seks episoder. Hver episode tar for seg ulike temaer, som utroskap, døde følelser, forholdet til barna, å lære å stå på egne bein, å forelske seg igjen, og livet i den nye storfamilien.

I tillegg til mennesker som har gått gjennom samlivsbrudd, medvirker eksperter som opplever skilsmisser fra ulike ståsted - terapeuter, eiendomsmeglere, en spådame, en kommunikolog, psykologer og psykiatere.

Svensk dokumentarserie i 6 deler (2007)
Originaltittel: Skild!
Programleder: Mikael Syrén
Produsent: Patrick Bratt, SVT Dokumentär
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, 23 04 40 79 / 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900