Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. mai 2004 kl 22.15 Dok1: Fotballfeber: Imperiets keiser

På fotball-maktens tinder

Anklagene om vanstyre og korrupsjon har ikke vippet FIFA-president Joseph Blatter av pinnen. (Foto:SVT)
Anklagene om vanstyre og korrupsjon har ikke vippet FIFA-president Joseph Blatter av pinnen. (Foto:SVT)
Det andre programmet i serien om internasjonal fotball byr på et nærgående portrett av fotballens keiser, FIFA-president Joseph S. Blatter. Også andre av fotballens mektige menn, som Muhammad Bin Hammam og Jack Warner, figurerer i kveldens dokumentar.

Helt siden han ble valgt som president for det internasjonale fotballforbundet i 1998 har sveitseren Joseph Blatter vært en omstridt mann. Men til tross for stadig nye anklager om vanstyre og korrupsjon, har han ikke latt seg rokke.

Som Blatter pleier å si, "når vi har problemer i familien, pleier vi å løse dem i familien".

Anklagene om vanstyre og korrupsjon som hagler over Blatter, gjør ham til den mest forfulgte mann innen sportsverdenen i vår tid. Anklagene omfatter tvilsomme overenskomster, bestikkelser og hvitvasking av penger. Hans feider med pressen, med sakførere, ja til og med FIFA, er velkjent.

I keiserens spor
I halvannet år har folkene bak dokumentaren fulgt Sepp Blatter jorden rundt. De er de første han har åpnet dørene for, så vel privat som i egenskap av stillingen som FIFA-president. For første gang slipper Blatter sine egne kritikere inn på livet.

Vi møter Blatter under FIFA-kongressen i Qatar, på besøk i Tunis, og til sist i hans hjem i Zürich. Der snakker han ut om ensomheten og det faktum at hans kone har gått fra ham. Hans familie er organisasjonen FIFA, fotballens familie.

Sepp, Jack og Muhammad
Sepp Blatter er avskydd i vide kretser og elsket av få. Blant de sistnevnte er noen enestående mektige menn, som lederen for det asiatiske fotballforbundet, Muhammad Bin Hammam og Jack Warner, FIFAs visepresident.

Om serien
Serien er et grundig stykke grave-journalistikk og tar oss med på innsiden av klubber som Manchester United, Liverpool FC, FC Porto, AC Milano og Wimbledon FC (del 1, mandag 24/5).

Det andre programmet i serien byr på et nærgående portrett av den internasjonale fotballens gudfar, FIFA-president Sepp Blatter (del 2, lørdag 29/5).

Det er ikke bare pengeforbruket innen fotballen som har eksplodert på en måte ingen klubb egentlig kan leve med. Misbruk av medisin og dop skjer i et omfang som er foruroligende (del 3, mandag 31/5).

På kostnadssiden har fotballen gjennomgått en eksplosiv utvikling, spesielt i løpet av de siste ti årene. Vi møter noen av maktens menn innen fotballen, pengefolk og politikere som bestemmer fotballens framtid (del 4, mandag 7/6).

Svensk utvekslingsprogram for Nordvisjonen
Originaltittel: Football Babylon, kveldens episode: " The Untouchable"
Produksjon: SVT (2003)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57