Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. januar 2012 kl 22.30 Reinsdyr, gull og julenissen

Redningsmenn og lykkejegere


I denne andre episoden av serien "Reinsdyr, gull og julenissen" møter vi Jafet Lindeberg. Han var med på overfarten mellom Alta og Alaska. Ganske uvitende om hva som møtte ham, seilte han inn i en ny og ustyrtelig rik tilværelse.

Jafet Lindeberg grunnla byen Nome. Han var mannen som fant en av de rikeste gullforekomstene i Alaska. Sammen med kameraten Magnus Kjeldsberg løste han ut millioner av dollar i gull. De ble raskt to av de aller rikeste i Amerika og levde godt. Det fantes uansett skår i gleden: De måtte hele tiden passe seg for tyver og svindlere for å beholde gullet. Gullstriden har blitt filmatisert en rekke ganger, blant annet med John Wayne og Marlene Dietrich i hovedrollene. Hva står igjen av Lindebergs arv den dag i dag?

Om serien
I 1898 samlet det seg en gruppe med norske pionerer i Alta, og sammen dro de til Alaska med dampskipet Manitoban. Her skulle de redde gullgravere fra sultedøden og gi eskimoene et nytt levebrød.

Ved Nome fant de gull, og mange av dem ble millionærer. En av pionerene reddet byen fra en difteriepidemi. Det årlige hundeløpet Iditarod er arrangert til minne om denne nordmannen. Det største minnet om Manitoban-ekspedisjonen lever imidlertid i den amerikanske julenissemyten om Santa Claus og reinsdyret Rudolf.

Roy Andersen har skrevet den Bragepris-nominerte boka "Redningsmenn og lykkejegere – norske pionerer i Alaska", der han forteller om bakgrunnen for ekspedisjonen og hvordan det skulle gå med pionerene som dro fra hus og hjem for å hjelpe andre. Denne serien er basert på boka, og forfatteren selv har laget manus.

Norsk dokumentarserie i fire deler (2010)
Regi: Steinar Hybertsen
Produksjon: Shybert Productions
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 41 50 67 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no tlf: 815 65 900