Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. november 2004 kl 21.35 Sopranos

Stolthet og dødsdom

Tony Blundetto (Steve Buscemi) lever i skjul, av frykt for hevn fra Johnny Sack. Spørsmålet er hvor lenge han kan holde seg unna. (Foto: HBO)
Tony Blundetto (Steve Buscemi) lever i skjul, av frykt for hevn fra Johnny Sack. Spørsmålet er hvor lenge han kan holde seg unna. (Foto: HBO)
Tonys beslutning om å beskytte fetteren Tony Blundetto mot hevn fra Johnny Sack møter motbør innad i gjengen. De mener Tony prioriterer sin egen stolthet foran hensynet til flertallet. For Tony er dette en situasjon som må løses snarest, han vet bare ikke hvordan.

Det er mye frustrasjon og uenighet blant Tonys menn. De føler lojalitet til sjefen og til familien, men det blir vanskeligere når hensynet til Tony Blundetto setter dem alle i fare. Christopher er nødt til å gå i dekning fordi Johnny Sack har truet med å ta ham hvis han ikke får Tony Blundetto. Vito Spatafore (Joseph Gannascoli) sier det slik:

- I'm willing to die for a good cause. This is bullshit.

Tony Soprano argumenterer med at Johnny Sack kommer til å torturere Tony Blundetto, og det er mer enn han kan tåle. Silvio mener imidlertid det er andre årsaker:

- It's about you don't want to eat shit from Johhny. There's seven deadly sins and yours is pride.

Tony eller Tony?
Etter hvert blir situasjonen utålelig. Tony innser at han risikerer seg selv, sin familie og sine menn ved å ikke imøtekomme Johnny Sack. Samtidig kan han ikke overgi Tony Blundetto til tortur og en sikker dødsdom. Dessuten må han beholde æren. Finner han en løsning som tar hensyn til alle?

Dette er siste episode i sesong fem av The Sopranos.

Om serien
Sopranos er en av de siste tiårenes største tv-suksesser. Serien har vunnet flerfoldige priser, og ble i år nominert i hele 20 kategorier i Emmy-utdelingen, tv-bransjens svar på Oscar-prisen. Serien stakk av med det gjeveste trofeet, prisen for beste dramaserie. Michael Imperioli fikk prisen for beste mannlig birolle og Drea de Matteo for beste kvinnelige birolle. I tillegg ble den nest siste episoden i sesong 5 tildelt prisen for beste manus.

Handlingen er lagt til New Jersey, like ved New York. Dette er kjerneområdet for Tony Soprano og hans familie, både i privat og profesjonell forstand. Tony strever med å holde rivaliserende gjenger unna, samt å opprettholde en skjør maktbalanse innad i sin egen gruppe. Myndighetene er stadig i hælene på Tony, men foreløpig har han lykkes i å holde dem unna.

Samtidig må han forsøke å være en god og ansvarlig ektemann, noe han har hatt mindre hell med den siste tiden. Kona Carmela har flyttet ut, og sønnen A. J. bor sammen med henne. Søsteren Janice er et stadig irrritasjonsmoment, så det er kanskje ikke så rart at Tony har hatt behov for å lufte sine frustrasjoner hos psykiateren Dr. Jennifer Melfi.

Innkjøpt amerikansk dramaserie (2002)
Originaltittel: The Sopranos
Episodetittel: All Due Respect
Produsert av HBO
I de viktigste rollene: James Gandolfini (Tony Soprano), Lorraine Bracco (Dr. Jennifer Melfi), Edie Falco (Carmela Soprano), Dre De Matteo (Adriana La Cerva), Michael Imperioli (Christopher Moltisanti), Dominic Chianese ("Junior" Soprano), Steven van Zandt (Silvio Dante), Tony Scirico (Paulie Walnuts), Steve Buscemi (Tony Blundetto), Jamie-Lynn Discala (Meadow Soprano), Robert Iler (Anthony Soprano jr).
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79,