Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. desember 2003 kl 19.55 Ansikt til ansikt: Tove Nilsen

- Natten er lilledøden

Morten Krogvold har møtt forfatter Tove Nilsen. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold har møtt forfatter Tove Nilsen. (Foto: Morten Krogvold)
Å være redd for døden henger sterkt sammen med det å skrive mener Tove Nilsen. Morten Krogvold har møtt den populære forfatteren, og gir et annerledes portrett av en reiselysten, rastløs, skriveglad, mørkeredd og ofte ordløs kvinne.

- Natten er lilledøden, svarer Tove Nilsen på spørsmål om hva hun er mest redd for. – Da slukkes lyset, da blir du ingen. Jeg er redd for det som skjer i hodet, når du legger deg ned og det blir mørkt. Det kan kanskje høres litt rart ut fra en forfatter, men det er så ubehagelig. Å bare ligge og være seg selv.

Tove Nilsen elsker morgenen, og blir mer og mer urolig utover kvelden. Det har med lilledøden å gjøre. – Jeg husker at en godt voksen person sa "jeg vet ikke hva angst er". Så satt jeg og tenkte, det suste i hodet, og jeg vet ikke om jeg ble misunnelig eller tenkte "Gud, så dum du må være!" Selv tror hun det er derfor hun tiltrekkes av det hun kaller fjas og fjolleri, det lettsindige som trekker oppmerksomheten bort fra det mørke og alvorlige.

Om Ansikt til ansikt
Morten Krogvold får sine foto-objekter til å åpne seg foran tv-kameraene i serien "Ansikt til ansikt". Krogvold er en av Norges mest anerkjente fotografer, og er kjent for å få både kongelige og andre til å vise nye sider av seg selv i bildene.

I portrettserien møter vi Liv Ullmann, biskop Gunnar Stålsett, Grethe Kausland, Anne-Cath. Vestly, Johan Brun, Erik Bye, Tove Nilsen og Kolbein Falkeid.

- Det har vært utrolig inspirerende for meg å jobbe med "Ansikt til ansikt". Møtet med disse sterke personlighetene har handlet om den gode samtalen mer enn det journalistiske intervjuet, sier Krogvold.

Tredelt prosjekt
Tv-serien "Ansikt til ansikt" er en del av et tredelt prosjekt. Bildene som ble tatt under opptakene, er utstilt på Henie Onstad Kunstsenter f.o.m. 20. november. Samme dato kommer også en bok om møtene mellom fotografen og kulturpersonlighetene. Boken utgis av Dinamo Forlag og er ført i pennen av NRK-journalist Lisbeth David-Andersen.

Portrettprogram
Produksjon: NRK Kultur i samarbeid med Fabelaktiv as
Regi: Ninja Benneche, NRK Kultur
Produsent: Terje Nilsen, Fabelaktiv
Prosjektleder: Siw Winther, tel: 93 08 53 32
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, 23 04 86 96