Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. juli 2004 kl 19.30 Perspektiv: Rosendal - meir enn Baroniet

Et levende kulturliv

Leif Ove Andsnes gir konserter i Rosendal hver sommer (Foto: Tim Richmond, EMI)
Leif Ove Andsnes gir konserter i Rosendal hver sommer (Foto: Tim Richmond, EMI)
I Baroniet Rosendal er det kulturaktiviteter hele sommeren med besøk av kjente kunstnere. Vi får gjensyn med blant andre Leif Ove Andsnes som gir konserter her hvert år, og det engelske Set Up-teatret som spiller stykker av Shakespeare.

Set Up-teatret har besøkt Baroniet hver sommer siden 1993. To år før, i 1991, stilte Ferdinand Finne ut malerier i galleriet i den tidligere vinkjelleren i Baroniet. I kveld får vi gjensyn med Finne og hans kunst.

Kulturkrefter fra bygda
Kulturlivet i Rosendal har også mye mer å by på: Rosendal Musikklag som ble stiftet i 1896 og Rosendal Songlag som ble stiftet i 1883, er vitale kulturkrefter i bygda. Hvert år den siste helgen i mai finner Rosendal Musikkfestival sted. Fra fredag til søndag kveld syder det av kulturaktiviteter der både lokale krefter og gjester deltar. I år deltar blant andre HM Kongens Garde.

Rosendal
Rosendal ligger omkranset av høye og mektige fjell ved Hardangerfjorden, og er mest kjent for å ha Skandinavias minste slott, Baroniet i Rosendal. Det er Norges eneste baroni, og ble oppført i 1665. Baroniet ligger vakkert til i en landskapspark fra 1850-årene, og med den rosefylte renessansehagen som stammer fra 1660-årene.

Også skipsbygging har lange tradisjoner i Rosendal. Roald Amundsens skip "Gjøa" og Norges eneste galeas, "Loyal", ble bygget her.

Egenprodusert program fra Perspektivredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Solveig Helvik
Prosjektleder: Sissel Helle-Birkelund
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83