Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. juli 2000 kl 22.00 Kulturby 2000 - Helsingfors

Kulturby 2000 - Helsingfors (t)


NRK1 tirsdag 11. juli kl 22.00
Kulturby 2000 - Helsingfors (2:8)

En anelse blått

I kveld er det Finlands kulturby Helsingfors, eller Helsinki som finnene sier selv, som skal presenteres for europeerne. Den unge damen som skal ta oss med blant arkitektur og historie i vårt nabolands hovedstad, er dramastudenten Elsa Saisio.

Elsa tar oss med på en reise fra den solfylte Markedsplassen gjennom arbeiderklassens eget litt grå distrikt Kallio, og fremstiller en by som forbereder seg på vinterens mørke. På veien møter hun typiske helsinkiere som enten har skildret byen gjennom sitt arbeid, eller de har berørt byens liv på andre måter. Elsa Saisio presenterer også sitt eget liv i kulturbyen, og hvilke utfordringer og drømmer unge mennesker i Finland har i og for det nye årtusenet.

Kjente finlendere
Elsa studerer drama i Helsinki, og en av personene hun har møtt er den svært populære skuespillerinnen Kati Outinen. Hun er mest kjent for sine stjerneroller i Aki Kaurismakis mange kultfilmer.

En annen som er godt kjent også utenfor Finlands grenser er dirigenten Esa-Pekka Salonen. Han er for tiden dirigent for Los Angeles Filharmoniske Orkester, og var sjef for juryen som tidlig i juni kåret \"Årets unge musiker\" i EBUs Grand Prix for unge musikere i Grieghallen i vår kulturby Bergen.

Om serien
Eurovisjonen (EBU) har vært primus motor for produksjonen av denne tv-serien som én for én skulle ta for seg de ni europeiske kulturbyene. Alle unntatt Reykjavik sa ja til å bidra, og i kveld er det Finlands kulturby, Helsinki. Til sammen blir det altså åtte programmer som har ett fellestrekk: én eller flere unge presenterer byen sin med alt det spennende som finnes der.
- EBU ville at programmene skulle ha en ung målgruppe, og da var det naturlig å la unge mennesker slippe til, sier Anne Magnussen, som har regissert programmet fra vår egen kulturby, Bergen.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Bilde
1. Dramastudent Elsa Saisio forteller om sin by Helsinki.
2. Dramastudent Elsa Saisio møter dirigenten i Los Angeles Philharmonic Orchestra, Esa-Pekka Salonen i fornøyelsesparken Linnanmaki.
3. Kati Outinen, stjernen i Aki Kaurismakis filmer sammen med dramastudenten Elsa Saisio. (Alle foto: YLE)

En YLE- produksjon
Pressekontakt Fjernsynets Informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18