Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. september 1999 kl 21.15 Bokbadet

Bokbadet (ttv)


NRK2 fredag 17. september kl 21.15
Bokbadet (1:14)

I badet med Salman Rushdie

Anne Grosvold debuterer som bademester i kveld, og forfatteren hun har med seg er ingen ringere enn Salman Rushdie.
Rushdie har med seg sin nyeste roman, \"Grunnen under hennes føtter\". Boka er en såkalt rocke-roman og ble møtt av et entusiastisk kritikerkorps da de 600 sidene, fylt til randen av magisk realisme, digresjoner og en forteller-glede få forfattere kan konkurrere med, kom ut i april i år.
- Nytt storverk fra en makeløs språkfornyer, skrev Aftenpostens bokanmelder.
Uten å vikle seg for langt inn i Rushdies labyrintaktige historieverden, er forfatterens femte roman en skildring av rockens fødsel sett i lys av det greske sagnet om Orfeus og Evridike.

Sataniske vers
Salman Rushdie er født i 1947 i India, og ble internasjonalt berømt med romanen \"Midnight\'s Children\" i 1981.
I 1988 gav Rushdie ut \"The Satanic Verses\", som straks vakte sterk debatt fordi den av mange muslimer ble oppfattet som blasfemisk og krenkende. Boken ble omgående forbudt i India og mange muslimske land. Mange steder ble det holdt store demonstrasjoner mot boken og forfatteren, og i flere tilfeller kom det til opptøyer der menneskeliv gikk tapt.

Fatwaen
Uroen omkring \"The Satanic Verses\" ble enda mer dramatisk i februar 1989, da Irans leder ayatollah Khomeini lyste boken i bann (fatwa) og dømte dens forfatter og utgivere til døden.
Den norske utgaven (Sataniske vers) kom i april 1989, trass i sterke protester fra muslimer i Norge. Debatten dreide seg i stor grad om ytringsfriheten og dens grenser, med bakgrunn i grunnlovens blasfemi- paragraf.
Drapet på den italienske og den japanske oversetteren i 1991 og attentatet mot Rushdies norske forlegger, William Nygaard, i 1993 er satt i sammenheng med fatwaen, og hele saken har vært en vedvarende belastning på forholdet mellom Iran og en rekke vestlige land.
Fra sin etter hvert litt mindre underjordiske posisjon har Rushdie drevet en intens kampanje for å få fatwaen opphevet, men den står fortsatt ved lag.

NRK2 fredag kl 21.15

Bilde (via scanpix/internett)
Anne Grosvold tar sesongens første bokbad med forfatteren Salman Rushdie (NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert litteraturprogram
Ved Erik Østby og Rolf Clemens
Programleder Anne Grosvold
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83