Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 4. januar 2004 kl 21.05 Dok1: Savnet! Antatt spist

Krokodille frikjent i bedrageri-sak

Krokodillen kunne umulig ha spist den sørafrikanske forretningsmannen Michael Rosch den aktuelle vinterdagen i Mosambik i 1995, mente krokodille-ekspert Tony Pooley i sin forklaring for retten. (Foto: Tim Martin)
Krokodillen kunne umulig ha spist den sørafrikanske forretningsmannen Michael Rosch den aktuelle vinterdagen i Mosambik i 1995, mente krokodille-ekspert Tony Pooley i sin forklaring for retten. (Foto: Tim Martin)
Spist er spist, sa Ole Brumm. Men når den skyldige viser seg slett ikke å ha spist den forvunne, hva da? "Fakta på lørdag" gir innsyn i et uvanlig forsøk på forsikringssvindel som verserte for høyesterett i Sør-Afrika.

BBC-journalisten Tim Martin har dykket ned i en forsikringssak der en sør-afrikansk forretningsmann var meldt spist av en krokodille. Kveldens dokumentar viser den sanne historien om den mystiske forsvinningen til Michael Rosch, som fant sted i Mosambik i 1995.

Fru Rosch hadde to polske turister på hånden, begge etter sigende vitner til den dramatiske hendelsen da ektemannen skulle ha blitt spist av en krokodille. Men da forsikringsselskapet engasjerte en ekspert på afrikanske krokodiller til å gjennomgå vitneprovene, begynte saken å rakne. Fru Rosch valgte å føre den helt til høyesterett.

Uvanlig hovedmistenkt
Bråket begynte da enken ble avspist av forsikringsselskapet med at man krevde fastere bevis for mannens død før det kunne bli snakk om utbetaling av noen erstatningssum. I og med at herr Rosch aldri var funnet, kunne ingen vite om han virkelig var død, meldte forsikringsselskapet.

Under sakens gang ble en høyst uvanlig hovedmistenkt utpekt.

Krokodillen om vinteren
I Tim Martins dokumentar møter vi bl.a. krokodille-eksperten Tony Pooley som fikk "frikjent" krokodillen, og forsikringsselskapets advokat, Michael Bernstein. De to kunne føre gode argumenter i marken for at krokodillen ikke hadde spist den forsvunne.

Pooley framla at all kjennskap til afrikanske krokodiller tilsa at vitnene løy. For det første skulle Michael Rosch ha blitt angrepet og spist inne på land, et stykke fra bredden. Dette er umulig ifølge eksperter.

Dertil var det vinter da hendelsen skulle ha funnet sted. Den type amfibiedyr det her er snakk om, tar ikke til seg føde under slike temperaturer.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt britisk dokumentar
Regi: Tim Martin
Produksjon: BBC (2002)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57