Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. august 2003 kl 16.20 Norske filmminner: Kvinnens plass

Rollebytte i norsk klassiker

Inger Marie Andersen og Lars Nordrum i den norske filmklassikeren
Inger Marie Andersen og Lars Nordrum i den norske filmklassikeren "Kvinnens plass".
Et ungt journalistpar møtes på jobben. Han er rutinert, mens hun er ung og ivrig. De to blir forelsket og gifter seg, men det er ikke like enkelt å dele både arbeidsplass og hjem.

Når de i tillegg venter barn, må en av dem bli hjemme og la karrieren ligge på is. De bestemmer seg for å la den nybakte moren forsøke å få seg et navn i avisen, mens han blir hjemme og steller med huset og barnet.

Da filmen kom ut i 1956 var dette et brennhett tema. Kvinnene var på vei ut i yrkeslivet, men hva skjer når barna kommer? Hvem skal ut å tjene penger, og hvem blir hjemme? Til tross for at regissør Nils R. Müller tar opp et viktig spørsmål er filmen et rent lystspill – en komedie med kjappe replikker.

Veteran
Nils R. Müller er en av veteranene i norsk film, og kan med sine 21 filmer gjennom 30 år vise til en kontinuitet og spennvidde som rommer alt fra komedier og thrillere til dokumentarer og sosialt drama. Han debuterte i 1946 med filmen "Så møtes vi i morgen", men det var den populære komedien "Vi gifter oss" med Henki Kolstad og Inger Marie Andersen som ble hans store gjennombrudd som regissør. Han mottok Amandakomiteens ærespris i 1996 for sin stayerevne i norsk film.

Norsk spillefilm fra 1956
Regi: Nils R. Müller
I rollene: Inger Marie Andersen, Lars Nordrum
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 78 53