Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. juli 2006 kl 19.45 Herskapelig

Storgårder på Jeløya

Programleder Toppen Bech tar seerne med til idylliske Røed og Grønli på Jeløya ved Moss (NRK-foto: Anne Liv Ekroll).
Programleder Toppen Bech tar seerne med til idylliske Røed og Grønli på Jeløya ved Moss (NRK-foto: Anne Liv Ekroll).
Fra slutten av 1700-tallet kjøpte Moss' mer fremstående borgere store eiendommer på Jeløya, der de anla det som i dag er Norges eneste herregårdslandskap. Området preges av lange alleer med representative hager rundt de flotte bygningene. Toppen Bech og hennes folk har besøkt gårdene Røed og Grønli – begge eid av samme familie.

For de fleste bønder er det ingen god opplevelse å få eiendommen sin ekspropriert av staten på grunn av veibygging. Men for ekteparet Knut og Ruth Mamen var det en lykke, og for Jeløya var det en god dag da de to tidligere gårdbrukerne kastet sine øyne på den smått forfalne Røed gård. Mamen satset penger og anselige mengder arbeidsinnsats på oppussing av det som i dag er blitt et levende kunstnersentrum idyllisk plassert i landlige omgivelser. Senere kjøpte de naboeiendommen Grønli – historisk grunn fra hendelsene i 1814.

Husmenn og levemenn
Røed har hatt forskjellige eierfamilier gjennom historien; både husmenn, loser og utøvende kunstnere. På 1920-tallet var stedet blitt kraftig forfallent, men da Mamen kom inn som eiere i 1975, restaurerte de hovedbygningen som nå har hele syv stuer, hvorav ett er musikkværelse og sted for konserter.

Taket i stuene er fra 1720-tallet, i stilarten regence. I hagen finner man ørretdam, lysthus, et lite fossefall og en egen liten barokk-rosehage. Kanskje ikke så rart at Røed gård er blitt et lite kunstnersentrum, der blant annet en tapetmaler, en glassblåser, en trekkspillmaker og en forfatter finner ro og inspirasjon i sitt arbeide? Besøkende er hjertelig velkommen til omvisning og en matbit i kafeen som eldstesønnen Hans Tore driver.

Historisk tre
Broren, Knut Christen, overtok nabogården Grønli. Her sitter historien i veggene, for den store bjørka i hagen ble plantet i forbindelse med begivenhetene i 1814. Klatrerosene på veggene sies å være fra 1830-årene. Hagen er i engelsk stil, med ekte kastanjer. På slutten av 1800-tallet hadde bygningen en utpreget sveitserstil, men etter ombygging og utviding ved forrige århundreskifte fikk den sin nåværende form. Grønli kan dessuten skryte av en stor og flott vinkjeller, som også tilbys som selskaps- og møtelokaler.

Både Røed og Grønli er, takket være ekteparet Mamen og deres familie, i god stand i dag. Gårdene er vitnesbyrd om at man ikke trenger reise langt utenfor byen for å finne ro og fred og tid og plass til å nyte livet. Her kan man i sannhet ha det herskapelig.

Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

Programmet er sendt tidligere.


NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79