Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. desember 2013 kl 22.00 Tramteatret - på barrikadene med pop og satire

Forarget og sjarmerte


Tramteatrets TV-serier fikk mye mer oppmerksomhet enn de venstrevridde revyteatrene den samfunnsengasjerte gruppen stod bak. Hvordan var egentlig deres politiske liv på scenen? Og har medlemmene nå forlatt "barrikadene"?

Andreas Diesen har søkt i NRK-arkivet for å finne svar. Han har også lett etter private opptak og intervjuet noen av medlemmene.

I dette programmet får Tramteatrets medlemmer lov til å være bråkmakere, men vi får også flere gjensyn med figurene og sangene fra TV-seriene.

Dermed er det duket for en variert time på NRK1.

Om Tramteatret
I løpet av noen få år på 1980-tallet lagde Tramteatret fire TV-serier for barn og ungdom som alle ble sendt på NRK i beste sendetid. De som var for unge da seriene var ferskvare, har senere fått oppleve nye gjensyn med "Pelle Parafins Bøljeband" og skurkene "Randi og Ronny".

Tramteatret dukket opp på Norsktoppen, de kunne sees i norsk Melodi Grand Prix, i det hele tatt: De ble svært synlige for en hel generasjon nordmenn.

Men egentlig var Tramteatret et venstrevridd og musikalsk revyteater med en formålsparagraf som handlet om solidaritet med fattige, svake og undertrykte. Fra 1977 og fram til de ble oppløst skrev og framførte de seks helaftens revyer som alle hadde et politisk eller satirisk budskap. Navnet "Tramteatret" ble tatt fra 1930-tallets omreisende tramteatergjenger, som sprang ut av Arbeiderpartiet. Gjennom teatralske virkemidler tok gruppene del i den politiske debatten. Ordet "Tram" var malt utenpå kassene med teaterutstyr som disse teatergruppene importerte fra Sovjetunionen.

Det spesielle med Tramteatret er altså at de kunne forarge med politiske revyer som "Deep Sea Thriller" og " Det går alltid et korstog" samtidig som de sjarmerte mange seere med NRK-seriene som ble sendt i beste sendetid på lørdager.


Programleder: Andreas Diesen
Programansvarlig: Christina Rezk Resar
Produsent: NRK Underholdningsavdelingen
Pressekontakt: Nathalie Sprus 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf: 23 04 70 00