Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 1. juli 2010 kl 20.30 Europa - en reise gjennom det 20. århundret

1943 – Polen og Russland


En forelsket landsbyfotograf tok et dristig bilde av den vakre Lilly Steinmuller. Dristig fordi Lilly bare var kledd i dryppende, vått undertøy der hun poserte i en dam.

Men det var mye dristigere enn som så: Han var polsk, hun var tysk. Lilly Steinmuller var en av "innvandrerne" som Himmler sendte til det østlige Polen. Her, i det såkalte tyske området ved byen Zamosc, bygget tyskerne en modell for den Nye Tyske Orden. Først ble de lokale jødene drept, deretter ble polakkene jaget vekk.

I denne episoden får vi høre historien om blonde Lilly. Hvor kom hun fra og hva skjedde med henne etter den russiske invasjonen to år senere? En møysommelig reise gjennom de polske skogene langs grensen til Ukraina fører oss til en liten landsby bortenfor myrene, nær den russiske byen Smolensk.

Om serien
Den bestselgende boken "Europa" av den nederlandske historikeren Geert Mak er utgangspunktet for denne tv-serien på 35 episoder.

Mak tar oss med på en reise gjennom 1900-tallets Europa. Med tog, bil og båt ferdes han gjennom historien og over kontinentet fra århundreskiftets Wien, via Madrid, Volgograd, Berlin og Tjernobyl, til ruinene i Sarajevo. Programmene inneholder unikt dokumentarisk materiale og lar oss møte mennesker som på en eller annen måte er påvirket av de hendelsene som har preget det tjuende århundret. Vi er alle en del av Europa, men hver av oss har sin egen historie å fortelle.

Nederlandsk dokumentarserie, 2009
Originaltittel: In Europe
Produsent: NPO
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900