Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. mai 2007 kl 22.30 Safari

Musikk og bilder

Programleder Jeannette Platou og kunstner Anton Corbijn. (Foto: NRK)
Programleder Jeannette Platou og kunstner Anton Corbijn. (Foto: NRK)
Hvilke bilder får du i hodet når du hører på musikk? I kveldens Safari møter vi kunstnere som er inspirert av lyd. De jobber så tett med musikken at det blir en del av kunstverket.

Vi møter den nederlandske fotografen og musikkvideo-regissøren Anton Corbijn, den amerikanske filmkunstneren Charles Atlas, den norske kunstneren Marius Watz og den norske videokunstneren Tone Myskja. Programleder er Jeannette Platou.

Anton Corbijn
Den nederlandske fotografen og musikkvideo-regissøren Anton Corbijn har blitt et ikon etter å ha fotografert og laget videoer for band som U2, Depeche Mode, Johnny Cash, Nirvana og mange flere. Hans kornete svart-hvitt fotografier har blitt kopiert og imitert i så stor grad at det er blitt en rockeklisjé og en viktig del av det visuelle språket på 90-tallet. Safari møtte han i London hvor han jobber med å ferdigstille sin første spillefilm, en film om Ian Curtis, vokalist i Joy Division. Filmen skal vises under filmfestivalen i Cannes.

Charles Atlas
Den amerikanske filmkunstneren Charles Atlas oppnådde kultstatus på 70-tallet gjennom sine samarbeid med blant andre musikeren John Cage og koreografen Merce Cunningham. For noen år siden ble han gjenoppdaget av en litt yngre generasjon med musikkvideoen til pop-gruppa Anthony and The Johnsons. Vi har møtt han under Optronica-festivalen i London, en festival for visuell musikk. Arbeidet han viste her var et samarbeid med Christian Fennez, som er en pioner innenfor elektronisk musikk.

Marius Watz
- I can't draw to save my life. But I can code, sier Marius Watz. Han var en av nordmennene som deltok på Pixelache, festivalen for elektronisk kunst og subkultur i Helsinki 29. mars til 1. april 2007.

Marius Watz er kunstner innfor et felt som ikke er så lett å beskrive med dagligdagse ord. Han forklarer det som lydresponsiv grafikk. - Generative systemer som bruker lyd og tilfeldigheter som parametere for å skape grafikk.

Uansett forklaring er det effektfullt å se fargerik grafikk som beveger seg i takt med musikken. Safari prøver å finne ut hvilke valg som ligger til grunn.

Tone Myskja
"LautLeben" er navnet på et verk som er et resultat av et tett samarbeid mellom komponist Rolf Wahlin, sanger Sidsel Endresen og videokunstner Tone Myskja. Myskja har bakgrunn fra skulptur og design, men det er som videokunstner hun har blitt kjent.
Hun liker best å jobbe med komponister eller lyddesignere.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Jeannette Platou
Reportere: Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Ninja Benneche.
Research: Lisa Karlsson
Producer: Leif Kristian Hatland
Vaktsjef: Ingerid Nordstrand
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no