Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. august 2002 kl 20.25 Brennpunkt: Brennpunkt: Jakten på mulla Krekar

Nye fjes i ny sendetid

Arne O. Holm og Anders Magnus skal hjelpe Brennpunkt med å grave enda dypere. (NRK-foto: Ole Kaland)
Arne O. Holm og Anders Magnus skal hjelpe Brennpunkt med å grave enda dypere. (NRK-foto: Ole Kaland)
”Brennpunkt” står foran en ny høst med viktig journalistikk der målet er å presentere virkeligheten akkurat slik den er. Det blir ny sendetid og to nye, men kjente fjes blant medarbeiderne. Anders Magnus og Arne O. Holm skal hjelpe redaksjonen med å grave enda dypere - i dokumentarens navn.

- Vår ambisjon er at ”Brennpunkt” skal sette dagsorden, sier redaktør Per Anders Johansen.

Journalistisk verksted
- Der andre journalister stoppes, vil vi fortsette å grave og vise seerne hvordan informasjon bevisst holdes tilbake for dem. Slik kan vi vise hvordan makt utøves i Norge i dag, sier Johansen. Han kaller redaksjonen et journalistisk verksted, og vektlegger viktigheten av å knytte til seg kompetanse og kunnskap som allerede finnes i NRK.

Ressurssterk redaksjon
Blant annet har Brennpunkt et godt samarbeid med Nyhets- og distriktsdivisjonen, noe som er fruktbart for begge parter. Og at Brennpunkt-redaksjonen er dyktig til å hente inn ressurser, skal det være liten tvil om når man ser på høstens nye medspillere, Anders Magnus og Arne O. Holm.

Anders Magnus har vært NRKs Afrika-korrespondent, og regnes for å være en av NRKs mest selvstendige journalister. Etter fire år i Afrika filmer, redigerer, rapporterer og produserer han uten hjelp fra andre.

Arne O. Holm har også en solid fartstid i journalistikken, som både profilert journalist i Dagbladet, og redaktør i ”Svalbardposten”.

Blant temaene som blir berørt i høst, er forholdene i den norske skolen, asylpolitikken, fundamentalisme, terror, økonomisk kriminalitet, og uføretrygdede.

Eksklusivt møte med ekstrem islamist
Det første programmet byr på en brennaktuell dokumentar om ekstrem om ekstrem islamisme fra Oslo til Afghanistan. Som eneste medie har Brennpunkt fått et intervju med mulla Krekar i hans hemmelige hovedkvarter i Irak.

Mulla Krekar er jaget av alle de store vestlige etterretningsorganisasjonene, og av CNN og BBC. De siste dagene har hans virksomhet vært nær ved å sette Midtøsten i brann. USA omtaler ham som terrorist med nære bånd til Al Qaida, og amerikanske medier har vist bilder av avskyelige handlinger de hevder han står bak.

Fra sitt tilhold i Midtøsten ønsker den ekstreme islamisten å reise tilbake der han og familien er bosatt – på Grønland i Oslo sentrum.

Leder for geriljagruppe
Mulla Krekar har hatt opphold som kvoteflyktning i Norge siden 1991. Samtidig som han har stått under beskyttelse av den norske stat, har han drevet omfattende internasjonal virksomhet som islamistisk leder. I dag er han leder for den ekstreme geriljagruppen Ansar Al-Islam, som de siste dagene er blitt beskyldt for å ha drevet bestialske forsøk med kjemiske våpen i samarbeid med Al Qaida-nettverket.

Eksklusivt intervju
Brennpunkt har i likhet med en rekke av de største internasjonale nyhetsbyråene arbeidet i flere måneder med å få mulla Krekar i tale. Så langt har kun Brennpunkt lykkes i å få ham til å stille opp på et fjernsynsintervju etter hendelsene den 11. september i fjor.

Egenprodusert dokumentarprogram
Redaktør: Per Anders Johansen
Pressekontakt:Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96