Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 13. desember 2007 kl 20.10 Utenfor Eden: Fruktbar balanse

Fra jern til moteplagg

Chilacho i Etiopia er den aller siste smeden i verden som lager jern fra grunnen etter 3500 år lange tradisjoner. (Foto: NRK)
Chilacho i Etiopia er den aller siste smeden i verden som lager jern fra grunnen etter 3500 år lange tradisjoner. (Foto: NRK)
Det andre programmet i serien "Utenfor Eden" viser hvordan mennesker i kampen for å overleve bruker kunnskap og teknologi for å vinne nye landskap. Vi deltar i jernproduksjon i Etiopia, og ser på hvordan bomullsåkrene i USA la grunnlag for et av verdens mest populære plagg, frihetssymbolet dongeribuksen.

I Oshka Dencha, et avsidesliggende område i Etiopia, møter vi smeden Chilacho. Han er den aller siste smeden i verden som lager jern fra grunnen slik det ble gjort andre steder for 3500 år siden. Med Chilacho er jernalderen slutt for godt.

Jernet har hatt stor betydning for landskapsutviklingen over hele verden. Vi følger prosessen med å lage jern fra grunnen, og ser hvordan skapelsen av jernredskapene er nært knyttet opp til tenkning omkring fruktbarhet og seksualitet. Ovnen er den gravide kvinnen. Malmen er mannen. Gjennom rytmiske bevegelser forenes mann og kvinne. De skaper barnet – jernet.

Bomullsbonden
Bomullsbonden Howard Wurtz. (Foto: NRK)
Bomullsbonden Howard Wurtz. (Foto: NRK)
Howard Wurtz er bomullsbonde i Arizona. Hvert år produserer han nok bomull til 1,3 millioner dongeribukser. Dongeri er blitt selve symbolet på individuell frihet for urbane mennesker, og så lenge dette er moten, trenger verden bomull.

Vi følger arbeidet med å høste inn bomull, og viser hvordan behovet for moteklær virker inn på landskap og menneskers levevilkår. Saken viser også hvordan ny teknologi har virket inn på vårt forhold til landskapene rundt oss.

I kveldens program skal vi også dyrke ris i terrasselandskap i Nepal og høste oliven på den greske øya Kreta.

Om serien
Storsatsningen "Utenfor Eden" handler om samspillet mellom menneske og natur, og hvordan ulike samfunn verden over utnytter og former landskapene utfra sine behov. Med sin blanding av reiseskildring, natur- og kulturreportasje, historie og mytologi byr de tre programmene på opplevelse og kunnskap i ett.

"Utenfor Eden" er produsert i samarbeid mellom NRK Program riks i Bergen og Univisjon ved Universitetet i Bergen. Det er det samme miljøet som stod bak seriene "En reise i vannets historie" og "Blå rikdom", som begge ble store internasjonale suksesser.

Opptakene er gjort i Peru, Etiopia, Spania, Nederland, Tyrkia, Irak, Nepal, Kina, Tibet, Hellas, USA, Svalbard og Vestlandet.

Dokumentarserie i 3 deler
Produsert av NRK Program riks i samarbeid med Universitetet i Bergen
Manusforfatter og forteller: Svein Haaland
Prosjektleder: Thomas Hellum
Regi: Thomas Hellum og Nils Arne Sæbø
Foto: Anette Berentsen og Nils Arne Sæbø
Produksjonsleder: Gunn Aasen
Postprodusent: Cecilie Skurtveit
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99

Sendt tidligere.