Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. januar 2004 kl 20.20 Livet er Svalbard

Internasjonalt miljø

Danske Jens Abild tilbyr ekstremturisme, blant annet med hundekjøring. (Foto: Theodor Kristensen)
Danske Jens Abild tilbyr ekstremturisme, blant annet med hundekjøring. (Foto: Theodor Kristensen)
Svalbard er et internasjonalt samfunn, og i kveldens episode møter vi en danske og en serber. Vi blir med på forberedelsene til solfestrevyen, noe som viser seg å stå i grell kontrast til den triste beskjeden som kommer fra gruvene i Svea.

Tatjana Zivkovic ankommer Longyearbyen. Mørketiden og klimaet er helt annerledes enn det hun er vant med fra hjemlandet Serbia. Tatjana skal bo på Svalbard et halvt år for å studere fysikk og observere nordlyset. Hennes store drøm er å bli astronaut.
- Da jeg så nordlys for første gang forstod jeg hvorfor nordmennene trodde på troll, forteller hun.

Danske Jens Abild har realisert drømmen om å starte med en egen hundegård. Sammen med sine 48 grønlandshunder forsøker han å etablere en bedrift som skal tilby hundespannturer og naturopplevelser til bedrifter. Han satser på en del av markedet som de store operatørene ikke dekker, men det er uansett tøft å etablere seg.
- På Svalbard kommer man til en verden hvor man selv ikke styrer alt. Naturen her er så mektig at mange mennesker føler en form for avmakt, sier Jens.

Glede og sorg
Solen er bort fire måneder på vinteren, og når den returnerer i slutten av februar blir det solfest. Dette er et stort arrangement, der revyen utgjør en viktig del. Anne Lise Sandvik er en av ildsjelene i revyarbeidet, og hun er litt bekymret siden det har vært dårlig oppmøte på planleggingsmøtene.

Kjell H. Johansen har ansvaret for sikkerheten i Gruve 7 ved Longyearbyen. Her har det ikke vært en ulykke siden 1999. Nå får han imidlertid vite om en dødsulykke i en av gruvene i Svea. Nyheten berører alle som jobber i gruveindustrien.

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant andre en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni 2003, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41 (92 01 55 79),