Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 25. mars 2005 kl 14.10 Lånerne

Stor oppgave for småfolk

Familien Clock kalles "lånerne" fordi de låner en masse rare saker fra folk. De er bitte små, og vanlige mennesker vet ikke at de eksisterer. Helt til en liten gutt fanger en låner på lånetokt…

Lånerne, eller familien Clock, er mindre enn selv teskjekjerringa og bor under gulvplankene i et gammelt hus i England. Familien består av pappa Pod, mamma Homily, Arrietty og vesle Peagreen. Rett som det er må de ut på et lånetokt for å finne ting å spise. En liten ert er for eksempel nok til å lage ertesuppe.

Huset de bor i eies av familien Lender ("utlåner" på engelsk). Huset har de arvet av en gammel tante. Ti år gamle Pete Lender er overbevist om at det bor noen rare vesener i huset som stikker av med småting, for eksempel nøkler, batterier, iskrem, sokker, osv.

Og en dag får han rett. Arrietty bryter alle låneres motto, nemlig å være stille, varsom, våken - og aldri bli sett eller hørt av "neskene". Pete oppdager henne mens hun er ute på lånetokt, og fanger henne i en bolle.

Etterhvert utvikles forholdet mellom Pete og familien Clock seg til det beste for alle parter, og den lille lånerfamilien hjelper Lender-familien til å vinne tilbake huset sitt fra den slu og beregnende advokat Potter.

Amerikansk familiefilm 1997
Originaltittel: the Borrowers
I rollene/norske stemmer: Ocious P. Potter: John Goodman/Ivar Nørve
Pod Clock Jim Broadbent/Lars Sørbø
Arrietty Clock Flora Newbigin/Mina Martine Lystad
Peagreen Clock Tom Felton/Scott Maurstad
Homily Clock Celia Imrie/Liv Steen
Pressekontakt: Sidsel Linden, 23 04 98 41/ 90 95 53 64