Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. desember 2005 kl 22.30 Tre menn og et glansbilde: Carl - valgt av folket

Folkets konge

Prins Carl av Danmark (Tilman Hartenstein), prinsesse Maud (Live Kaldestad) og Fridtjof Nansen (Geir Evensen). (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Prins Carl av Danmark (Tilman Hartenstein), prinsesse Maud (Live Kaldestad) og Fridtjof Nansen (Geir Evensen). (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Prins Carl av Danmark, som senere tok navnet kong Haakon 7, ble en god venn av Nansen. Vennskapet vokste fram mens Nansen, på vegne av statsminister Christian Michelsen, overtalte ham til å overta den norske tronen. I siste del av "Tre menn og et glansbilde" ser vi nærmere på hvordan den danske prinsen ble Norges konge.

Prinsesse Maud av England trivdes ikke i Danmark, og kongen av England var selv aktivt med på å overtale svigersønnen prins Carl til å ta i mot den norske tronen. Statsminister Christian Michelsen og Fridtjof Nansen var egentlig republikanere, men trodde det ville være enklest for Norge å fortsette monarkiet. Slik kunne de blant annet få støtte fra stormakten Storbritannia.

Prins Carl ville ha en folkeavstemning for å være sikker på at han var ønsket som Norges konge, og å velge det symbolsterke navnet Haakon var et godt valg av den danske prinsen. Dermed ble han også en del av den nye nasjonale identiteten og glansbildet Norge.

Om serien
I Tre menn og et glansbilde blir vi bedre kjent med tre nasjonsbyggere fra begynnelsen av forrige århundre, professor i geologi Waldemar C. Brøgger, Fridtjof Nansen og prins Carl av Danmark, som senere skulle bli kong Haakon 7. I mange tiår før frigjøringen bygget de opp glansbildet av Norge med flittig bruk av historiske symboler. Slik skulle nasjonen få mot til å gjøre opprør mot unionen med Sverige.

Dokumentarene blir fortalt med glimt i øyet. Historiene fortelles blant annet gjennom dramatiseringer, og rammen rundt er kong Oscar II og statsminister Christian Michelsens spill om Norges framtid.

Egenprodusert dokumentarserie i tre deler fra NRK Fakta (2005)
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252