Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 24. juni 2005 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Ny oppdagelsesferd utenfor allfarvei

Charles Jensen, 75 år, er eneboer i Laggo i Tana (Foto: Tanja Tjernet)
Charles Jensen, 75 år, er eneboer i Laggo i Tana (Foto: Tanja Tjernet)
I sommer blir det gjensyn med Oddgeir Bruaset og mennesker han finner på steder "der ingen skulle tru at nokon kunne bu". Programmene som sendes i reprise, er den tredje runden i serien, og gikk første gang vinteren 2004.

I serien blir vi nærmere kjent med en eneboer ved en fjord på Finnmarkskysten, en ung jente fra Kina som lever ved en fjordarm i Nordland, en kvinne fra Tyskland som har restaurert et gammelt, forfallent gårdstun lengst nord i Østerdalen, et par koneløse geitebønder i en fjellgrend i Hordaland, et gammelt ektepar som er de siste fastboende på øyene utenfor Oslo havn, og en ung samekvinne som sammen med foreldrene lever mange mil unna nærmeste nabo på Finnmarksvidda. Stedene er ulike, menneskene er ulike, men ett har de felles: Der vil de leve, og ingen skal få dem derfra.

Serien "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" har vært svært godt likt av seerne. På det meste har nærmere én million fulgt programmet på søndager på NRK1.

Første program
Vi skal til Laggo i Tana, veiløst og innestengt, men hjemsted for eneboeren Charles Jensen.

En sommer, midt i de harde trettiårene, kom Elsa og Egil Jensen traskende over fjellet, bærende på et par unger og det lille de hadde av jordisk gods. De slo seg ned i Langfjorddalen i Tana, som de første og eneste, og tok til å rydde og bygge. Mangel på noe annet å leve av drev dem til det.

En av ungene som vokste opp her, fikk navnet Charles. Som voksen flyttet han ut og skaffet seg utdannelse innenfor landbruk, husflid og idrett. En stor del av livet arbeidet han som gymnastikklærer i Alta. Men han var stadig hjemom, og da han ble pensjonist, flyttet han hjem for godt. Han tok vare på hus og gård i Langfjorddalen, og hjalp moren sin, som etter at hun ble enke, hadde flyttet noen kilometer lenger ned, til Laggo, en liten grend i bunnen av en fjordarm i Tana.

Som kjerringa mot strømmen gikk Charles i gang med å bygge et nytt hjem, et helt tun med alle de husene som fiskerbøndene trengte i tidligere tider. Oppe i dalen, der foreldrene bosatte seg, reiste han blant mye annet også en sameleir.

Charles lever sammen med en hund og et par hester, i en alder av 75 år. Nærmeste nabo bor et par mil lenger ute i fjorden, men Charles trives i ensomhet, og det er nok å ta seg til.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30 oddgeir.bruaset@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises også i Nett-TV.