Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 21. juni 2003 kl 20.10 Profil: Profil: Anthony Quinn

En gresk myte fra Mexico

Den dobbelte Oscar-prisede skuespilleren Anthony Quinn døde av lungesvikt i forfjor, 86 år gammel. Det brede kinopublikum verden over husker nok best hans innsats i filmen "Zorba". Mexicaneren Quinns versjon av den ozo-drikkende, bouzouki-dansende kreteren ble nærmest myten om den greske, livsnytende mann.

For første gang, bare noen få måneder før han døde, åpnet megastjernen sitt hjem for fjernsynskameraene, og avslørte at han egentlig "aldri har ønsket å bli skuespiller". Han snakker åpent om alle de minneverdige rollene han har spilt, sine turbulente ekteskap og sine 13 barn. Han forteller også om sin lidenskap for kunst.

Irsk-mexicaneren
Antonio Rudolfo Oxaca Quiniones var navnet han fikk da han ble født i Chihuahna i Mexico i 1915. Han var sønn av en irsk leiesoldat og en mexicansk indianerkvinne, som begge var veteraner fra den mexicanske revolusjonen. For å søke lykken dro familien til Los Angeles, men fant bare hardt arbeid i trange kår. Etter en kort bokserkarriere fant unge Antonio veien til teateret og filmen.

Siden debutrollen som kriger i Cecil B. DeMilles "Mannen fra prærien" i 1936, har Quinn spilt i mer enn 150 filmer. Han var 84 år da han spilte inn sin siste hovedrolle på film, i den brasilianske kjærlighetshistorien "Oriundi". Filmkarrieren tok for alvor av i 1952, da Anthony Quinn dpilte i Elia Kazans "Viva Zapata!". Rollen som den mexicanske opprørsgeneralens bror innbrakte ham Oscar for beste birolle. Fire år senere vant han Oscar for sin birolle som maleren Paul Gauguin i "Han som elsket livet", Vincente Minnellis film om Vincent van Gogh. I mellomtiden hadde han også gjort seg bemerket i Federico Fellinis "La Strada".

"Etnisk" skuespiller
Anthony Quinn var etterspurt både i og utenfor Hollywood som "etnisk" skuespiller når dramaer rundt Middelhavet skulle utspille seg. Han var greker i "Kanonene på Navarone" i 1961 og "Den greske skipsrederen" i 1978, beduinleder i "Lawrence of Arabia" i 1962, pave i "Fiskerens sko" fra 1968 og guden Zevs i en tv-serie om "Herkules" fra 1990-tallet.

Like stormfullt som på lerretet var Quinns liv utenfor: tre ganger var han gift og han hadde 13 barn. Han lagde overskrifter verden over da han bler far for siste gang, 78 år gammel. Anthony Quinn var fargerik både på scenen, på lerretet og i privatlivet. Mindre kjent er det kanskje at han også var en habil bildekunstner. – Jeg tror jeg har kastet bort livet mitt på å være skuespiller, sa Anthony Quinn. Verdens kinopublikum er neppe enig.

I programmet forteller Arnold Schwarzenegger ("Last Action Hero"), Alan Bates ("Zorba The Greek") og Francesco Quinn ("The Young and the Restless") samt flere andre om mennesket bak legenden Anthony Quinn.

Britisk produksjon
Originaltittel: "Anthony Quinn – the final words"
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83