Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 24. desember 2008 kl 14.45 Med Tara til Arktis

Polarekspedisjon i Nansen kjølvann

Med Tara til Arktis: Polarskipet Tara krysset Polhavet i Fridtjof Nansens kjølvann. (Foto: Tara Expeditions)
Med Tara til Arktis: Polarskipet Tara krysset Polhavet i Fridtjof Nansens kjølvann. (Foto: Tara Expeditions)
Fridtjof Nansen krysset Polhavet med skipet Fram på 1890-tallet. Over hundre år seinere gjør det franske polarskipet Tara den samme reisen. Målet er å kartlegge klimaendringene og issmeltingen i nord.

Polarskonnerten og forskningsskipet Tara la ut på sin halvannet år lange ekspedisjon i september 2006. 20 menn og kvinner fra en lang rekke land var om bord for å delta i et unikt forskningsprosjekt i Fridtjof Nansens kjølvann.

Fastfrosset i isen
Nord for Sibir lot Tara seg fryse inn i isen på samme måte som Fram, for så å drive over havet med vinden og havstrømmene. I likhet med Nansens skute hadde Tara en rund form for å unngå å bli skrudd ned i pakkisen.

Men det skulle vise seg å bli oppsiktsvekkende forskjeller mellom de to ekspedisjonene. For mens Fridtjof Nansens ferd tok tre år, brukte Tara bare halvannet år på den samme strekningen.

At Tara drev dobbelt så fort, sier mye om hvor tynn havisen er blitt. Ekspedisjonens beregninger viste at tykkelsen har minket med 40 prosent bare de siste ti årene, og polisens areal har minsket med 1,5 millioner kvadratkilometer. Fortsetter utviklingen, vil det om 10 eller 20 år ikke være is i Arktis om sommeren.

Utfordringer
I kveldens dokumentarfilm følger vi dagliglivet på Tara gjennom over 500 døgn i drift i havisen. Vi ser hvilke ekstreme forhold og utfordringer mannskapet om bord møter, fra kulde og is til stormer og isbjørnangrep. Samtidig får vi et konkret og skremmende innblikk i sammenhengen mellom issmeltingen i Arktis og miljøet på jorda.

Tara drev til sammen 5200 km til 88 grader nord, 160 km fra Nordpolen, og ble dermed den skonnerten som har nådd lengst nord på planeten. Fram nådde til 85 grader i 1885.

Taras ekspedisjon var et ledd i Det Internasjonale Polaråret, og foregikk i regi av det europeiske forskningsprosjektet Damocles og FNs miljøprogram UNEP. Også Norsk Polarinstitutt var involvert og sendte norske forskere om bord.

Programmet er sendt tidligere.

Fransk dokumentar (2008)
Originaltittel: Voyage au coeur de la machine climatique
Produksjon: ARTE France, MC4, Tarawaka, Off The Fence og RTBF
Regi: Emmanuel Roblin og Thierry Ragobert
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900


LENKER
  • Ekspedisjonens hjemmeside