Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. mars 2008 kl 22.30 Store studio

Møte med norsk elitefotograf

Magnum er verdens mest prestisjetunge fotobyrå. Kun en skandinavisk person er blitt opptatt som medlem, 30 år gamle Jonas Bendiksen fra Norge. Vi møter ham i kveldens Store studio.

Magnum ble grunnlagt rett etter andre verdenskrig av blant andre Henri Cartier-Bresson og Robert Capa.

Jonas reiste ut som 19-åring og tok fotoutdannelse i England, han skaffet seg jobb som kaffekoker og ryddegutt hos Magnum London og lærte av å observere proffene som hørte til der. Etter hvert har den unge fotografen fått oppdragsgivere som Time, Geo og National Geographic. Han har også markert seg internasjonalt med boka "Satelites" som er basert på flere års opphold i utkantene av det gamle sovjetveldet.

Nå er Jonas i ferd med å avslutte et nytt bokprosjekt, "The Places We Live", som omhandler den enorme befolkningsveksten i storbyene i den tredje verden.

I kveldens "Store studio" skal Jonas blant annet snakke om perioden da han bodde i slummen i Nairobi og hvordan han som fotograf kjemper for å unngå å reprodusere gamle klisjeer om fattigdom og nød.

Britisk manipulasjon
Den britiske kunstneren Alison Jackson tar bildene paparazzifotografene drømmer om. Hennes fotografier ser ut til å avsløre dronning Elizabeth på do, George Bush som sliter med Rubiks kube eller Madonna som bytte bleier på adoptivbarnet sitt.

Jackson fikk sitt gjennombrudd i 1999 da et av hennes bilder skapte voldsom debatt i England. Fotografiet viser tilsynelatende den da nylig avdøde prinsesse Diana sammen med elskeren Dodi-Al-Fayed og deres lille barn. Bildet var tatt ved hjelp av dobbeltgjengere, men så svært overbevisende ut og satte i gang en voldsom debatt i England. De engelske tabloidene var naturligvis i harnisk og mente Jacksons arbeid var vulgært og smakløst. Mens andre mer nyanserte stemmer syntes Jackson provoserte fram interessante spørsmål om vårt forhold til superstjernene.

I årene etter har Alison Jackson fortsatt å utforske kjendisfotografiene gjennom bruk av dobbeltgjengere og paparazziestetikk. I tillegg til fotoserier og flere bøker har hun laget reklamekampanjer for Scwheppes og prisbelønte tv-serier for BBC og Channel 4. Store Studio har møtt Alison Jackson i hennes hjem i Chelsea i London.

Prestisjetur over Renafjellet
I de fleste land handler turrenn på langrenn om deltakelse, mosjon og sportslig fellesskap. Deltakerlista domineres av folk som vil gjennomføre snarere enn å komme fort i mål.

Slik er det ikke i Birkebeinerrennet som i år går av stabelen 15. mars. "Birken" har utviklet seg til å bli en statusøvelse, hysteriet gjør seg særlig gjeldende blant rike og vellykkede i landets storbyer. I enkelte forretningsmiljøer er Birkebeinermerket den høyeste utmerkelse man kan skaffe seg, og det investeres nesten ufattelige mengder tid og penger i forberedelser og trening frem mot den store manndomsprøven.

I kveld har vi invitert Svein Tore Samdal som er tidligere damelandslagstrener og forfatter av boka "Best i Birken," og skihistoriker Thor Gotaas. Begge har god innsikt i spørsmålet om Birkebeinerrennets utvikling fra turrenn til statusjakt.

Safari noir
Apartheid-styret i Sør-Afrika hadde mange tragiske og grusomme konsekvenser som er godt dokumentert og viden kjent. På mandag skal vi snakke om en mer underlig og lite omtalt bivirkning av dette styresettet: faktum er at Sør-Afrika overhodet ikke hadde krimlitteratur så lenge apartheid eksisterte.

Først i 1994, det året Nelson Mandela kom til makten, dukket det opp en forfatter som skrev og fikk gitt ut en kriminalroman.

Deon Meyers kriminalromandebut satte rakettfart i andre sørafrikanske forfattere, og har blitt etterfulgt av en rekke andre krimbøker som mottas med jubel i et marked som har vært sultefôret i en årrekke.

Forfatter Deon Meyer kommer til Store Studio for å fortelle om Sør-Afrikas underlige krimhistorikk, og for å snakke om sin siste kritikerroste bok, Jegerens Hjerte, der han for første gang har skapt en krimhelt som er svart.