Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. juni 2007 kl 20.25 Viggo Ree

Biolog, naturverner og kunstner

Vi følger Viggo Ree, både som biolog, naturverner og kunstner. (Foto: Sherpa Film Norway AS)
Vi følger Viggo Ree, både som biolog, naturverner og kunstner. (Foto: Sherpa Film Norway AS)
Kunstneren og forfatteren Viggo Ree er informasjonskonsulent i Foreningen Våre Rovdyr, men også fuglene står hans hjerte nært. Vi følger hans engasjement for fugler i nordre Tyrifjorden våtmarkssystem, er med på tur til barndomstraktene i Østerdalen og presenterer kunsten hans.

- Jeg er født og oppvokst i Østerdalen, og da jeg var guttunge, var det rett og slett sånn at fant man et fuglerede på bakken, så skulle man ha i hjel fuglungene. Og fant man en frosk skulle man slå i hjel den og. Det var liksom en del av barneoppdragelsen, og det er en ganske forferdelig ballast å ha med seg, sier Viggo Ree.

Det er lenge siden dyr kunne frykte for livet når Viggo Ree var i nærheten. I dag er han en av landets mest kjente dyreelskere. I tillegg til å være biolog og naturverner, er han også en av landets fremste wildlife-kunstnere.

Etter å ha tatt artium i Moss tilbrakte han ett år sør i Spania som ringmerker og observatør.
– Det var et fantastisk år hvor jeg lærte ufattelig mye. Jeg har tatt med meg veldig mye av filosofien og holdningene til naturen som de spanske naturvernerne og fagbiologene hadde, forteller han.

Vel hjemme fortsatte han å jobbe med ornitologi, samtidig som interessen for kunst økte. I 1980 gikk han ut av Statens kunsthåndverk- og kunstindustriskole. Som kunstner arbeider Ree stort sett med akvarell, grafikk og tegning, og nesten utelukkende med dyremotiver.

- Det som ligger til grunn for mitt engasjement, er en rettferdighetssans, det bygger rett og slett på antirasistiske holdninger overført til natur- og dyreliv, sier Ree. – At enkelte mennesker vil ha arter vekk fra Mor Norge synes jeg er blodig urettferdig, de har jo levd her naturlig i tusenvis av år.

Norsk dokumentar (2006)
Regi: Lars Nilssen
Produsert av: Sherpa Film Norway AS
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no