Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. februar 2004 kl 19.55 Myter

Har alle trøndere bart?

Programleder Tore Skoglund med kveldens gjester Lornts Mørkved, Anne B. Ragde, Anne Kathrine Slungård og Arnulf Kolstad (Foto: Frank Ludvigsen)
Programleder Tore Skoglund med kveldens gjester Lornts Mørkved, Anne B. Ragde, Anne Kathrine Slungård og Arnulf Kolstad (Foto: Frank Ludvigsen)
Etter 250 programmer med "Du skal høre mye" kommer nå Tore Skoglund på lufta med en ny serie. "Myter" skal på en humoristisk og uhøytidelig måte belyse mytene om folk i de forskjellige landsdelene i Norge. Gjestene i studio er av det humoristiske slaget, og en ekspert på folketypen er til stede i hvert program. De første som får gjennomgå, er trønderne.

Ordet "myte" kommer fra det greske ordet mythos som betyr muntlig fortelling. Mytene er mange, de er gamle og de kan være usanne. Myter knytter seg både til hendinger og folk, og det er mytene om typiske karaktertrekk hos en bestemt gruppe mennesker Tore Skoglunds nye serie tar for seg.

Den trønderske folkesjelen
Det er Anne B. Ragde, Anne K. Slungård og Lornts Mørkved som sitter på tiltalebenken i det første programmet. De må forklare hvorfor trønderne er så trege, hvorfor de drikker karsk og hvorfor alle har bart.

Når sant skal sies så har panelet ingen problemer med å forsvare den folkelige oppfatningen av trønderne mot en pågående Tore Skoglund som med skrått blikk konfronterer dem med bartene og trønderbunaden, det vil si skinnvest, mokasiner og hvite tennissokker.

Lornts Mørkved legger bredsida til, og hevder at Trøndelag var fjerde beste nasjon under olympiske vinterleker i Sapporo i 1972. Anne B. Ragde framhever at trønderne trives som de er, og Anne K. Slungård digger alt det DDE står for.

Ekspert
Kveldens ekspert er professor i sosialpsykologi, Arnulf Kolstad. Han har forsket på den trønderske folkesjelen og er Norges fremste spesialist på trøndere.

Kolstad passer på å framheve trøndernes ekstreme middelmådighet. Ikke bare bor de midt i Norge, de er så gjennomsnittlige og midt på treet i alle henseender at de nesten ikke kan regnes med. Det finnes bare et par unntak fra det gjennomsnittlige: Rosenborg Ballklubb og Arve Tellefsen.

Flettfrid ordner opp
Men man kan ikke diskutere det trønderske uten å ta med Flettfrid Andresen fra Øvre Singsaker. Hun tropper opp i studio og sørger for å avkrefte alle smakløse myter, og setter tingene på plass.

Egenprodusert underholdning fra NRK Program Riks, Tromsø
Programleder: Tore Skoglund, tlf: 91 30 11 47
Prosjektleder: Anne M. Svendsen, tlf: 77 66 12 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 .no