Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. mai 2006 kl 20.15 Klassisk hærverk - Ingrid Bjørnov i full symfoni

Bjørnovs helaften

Ingrid Bjørnov med fullt Kringkastingsorkester på Rockefeller. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Ingrid Bjørnov med fullt Kringkastingsorkester på Rockefeller. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Ingrid Bjørnovs forestilling "Klassisk hærverk" har vært en formidabel suksess. En aprilkveld i 2004 flyttet hun hele kabareten til Rockefeller, der hun fikk musikalsk følge av Kringkastingsorkestret, for anledningen under ledelse av ABBAs orkestrator Anders Eljas.

Det er glamrocken sin skyld. Lenge levde Ingrid Bjørnov i troen på at hun skulle bli klassisk pianist. Wolfgang Plagge var forbildet, og debutkonserten var like rundt hjørnet. Men plutselig var det platåsko, falske øyevipper og ABBA som gjaldt. På et blunk var Wolfgang Plagge ute og Benny Andersson inne. "Klassisk hærverk" tar sitt utgangspunkt i dette paradigmeskiftet.

Bjørnovs forestilling er en original reise gjennom musikkhistorien, der assosiasjonene florerer, genrer blandes og kombineres og det hele settes inn i en høyst personlig kontekst. Publikum inviteres med på en musikalsk rundtur med smakebiter fra Bach, Procol Harum, gamle folkesanger og ABBA, for å nevne noen. Det er selvfølgelig ekstra stas at Anders Eljas, som var den svenske supergruppens orkestrator, tok turen til Rockefeller for å svinge taktstokken for Kringkastingsorkestret.

Overveldende opplevelse
Det er en stor overgang fra akkompagnement av en gitarist, en bassgitarist og en trommeslager til et fullverdig orkester. Bjørnov synes selv det var en sterk opplevelse å spille med KORK:

- Hele hensikten med forestillingen er å vekke assosiasjoner. Med orkestret på plass ble det forsterket 40 ganger i forhold til den opprinnelige besetningen. Det var overveldende, og mye slit og jobbing i begynnelsen, men jeg følte det virkelig som jeg fikk 40 nye venner. Det er vanedannende å spille med KORK, og jeg drømmer om å ha dem tilgjengelig, sier hun.

Bratsj i fokus
Det blir noe for enhver smak i tv-versjonen av forestilingen. I tillegg til Bobby Brown, et nummer om sanger hun gjerne skulle ha skrevet og (selvsagt) en hyllest til Wolfgang Plagge, blir det en sang som heter "Bratsjens år". Noen vil kanskje stusse over sistnevnte, men Bjørnov forklarer det slik:

- Jeg ønsker å få bratsjen frem i lyset. Den har altfor lenge blitt avskrevet med kjedelige tredjestemmer. Bratsjen fortjener bedre, mener hun.

Med et fullt orkester i ryggen blir det i hvert fall litt bratsj denne kvelden...

Egenprodusert musikkprogram fra NRK Kultur (2004)
Prosjektleder: Ida Simonsen
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf 23 04 72 36