Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. mars 1999 kl 20.10 Gringos

Gringos (ttv)

NRK1 onsdag 24. mars kl 20.10
Gringos (8:8)

Så langt vekk fra Norge som mulig

Nome & Nilsen ville i sitt siste program så langt vekk fra Norge som mulig. Nilsen fant globusen og Nome bestilte billetter. Valget falt på Stewart Island på New Zealand.
Første stoppested er Queenstown. Her er det mange sommerturister som kommer for å dra på opplevelsesturer, vill båtfart på elven, paragliding, fjellklatring og helikopterturer. Så går turen til Stewart Island - med båt.
Kaptein James Cook fant Stewart Island på 1700-tallet, mens maorifolket har kjent øya bestandig. De kaller den \"landet med den glødende himmelen\".

Sam og Nikki
Via internett fant Nome & Nilsen frem til Sam Sampson og Nikki Davis, to sentrale figurer på tettstedet Oban, Stewart Island. Her bor det mellom 200-300 mennesker. Sam er minst 300 (!) år gammel og Nikki er en levende kvinne som lever av blant annet teater. Hun drar Nome & Nilsen med på en landsbyfest hvor alle kler seg ut, danser og steker smågris.
Samlingsstedet er puben på South Sea Hotel, hvor whisky først ble tillatt i 1955. Alle kjenner alle og fremmede ønskes velkommen med skjeve blikk.
- Her er alle opptatt av hva du gjør, hvem du ligger med og hvor mye du tjener, forteller Nikki.
Nikki vil drive litt ap med Nome og bortfører ham og kaster ham utfor i en huske i stupende mørke. Uredd som han er blir han med på leken, faller i vannet og blir søkkvåt.

Norske hvalfangere
1920-årene var Stewart Islands blomstringstid. Norske hvalfangere kom for å reparere skutene sine og for å søke ly for vinterstormene. Ikke sjelden fant de seg en lokal kvinne og giftet seg. Så Nome & Nilsen finner flere norske navn på kirkegården, blant andre Herman Olsen fra Sandefjord.
Sønn av en norsk sjømann
Enda lenger sør på Stewart Island bor ekteparet Olive og Bruce Nilsen. Bruce er sønn av en maorikvinne og en norsk sjømann. Ekteparet Nilsen er den siste av 15 familier som bor her på The Neck. På veggen i stua henger et maleri av Christian Radich - Oslo. Om vinteren er det kaldt og kummerlig når ekteparet må gå på utedoen. Slett ingen luksus her, nei!
NRK1 onsdag kl 20.10

Egenproduksjon fra Underholdningsavdelingen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Petter Nome
Ved Terje Nilsen og Håkon Noodt