Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. april 2004 kl 19.45 Institusjonen

Livet utenfor institusjonen

Selv om Olle er avhengig av rullestol, lar han det ikke være en hindring for å dra ut på rådyrjakt. (Foto: Odd-Steinar Tøllefsen)
Selv om Olle er avhengig av rullestol, lar han det ikke være en hindring for å dra ut på rådyrjakt. (Foto: Odd-Steinar Tøllefsen)
Selv om de ansatte forsøker å gjøre tilværelsen på institusjonen best mulig for brukerne, er det mange av dem som ønsker å ha et liv utenfor. I denne episoden blir vi med Olle på rådyrjakt i rullestol, og vi følger Morten på jobbintervju. På sykehjemmet får de stadig flere pasienter, til tross for at de må redusere kapasiteten.

Olle er delvis lam i begge beina etter en komplisert operasjon da hovedpulsåren sprakk. Han er avhengig av rullestol for å komme seg rundt, men det forhindrer ikke at han vil jakte på rådyr.

Sammen med to kamerater reiser han ut i terrenget. De har med seg hund, og planen er at den skal jage rådyret forbi posten der Olle sitter klar med geværet. Får han et rådyr i siktet?

Morten vil gjerne ha jobb
Morten i bofellesskapet har cerebral parese. Han sitter i rullestol, men klarer seg såpass godt på egen hånd at han gjerne vil ha en jobb. Nå er det blitt en ledig stilling som ansatt i skolefritidsordningen (SFO) på en skole i nærheten.

Morten skriver en søknad, og han blir innkalt til intervju. Han vil veldig gjerne ha jobben.

Sykehjemmet
Det er ikke lenge til sykehjemmet skal reorganiseres i to mindre enheter med lavere kapasitet. Likevel kan de naturligvis ikke avvise pleietrengende, og nå har de fått en ganske stor overbooking.

Den siste pasienten Eva og hennes kolleger har tatt i mot, er 80 år gamle Torbjørn. Han var i sin tid byggeformann på Ullensaker sykehjem, samme sted som han nå befinner seg.

Anna har bodd på sykehjemmet en god stund, men i det siste har hun gradvis opplevd en forverring i pusteproblemene hun sliter med. Legen Dietrich har derfor bestemt at hun skal sendes til sykehus for behandling.

Om serien
Det eksisterer ingen korrekt fremstilling av hvordan en institusjon er, for historiene og skjebnene er like forskjellige som menneskene som skjuler seg bak dem. Denne programserien forsøker likevel å gi et representativt inntrykk av hvordan dagliglivet i en liten bit av Helse-Norge arter seg. Vi møter pleiere, pasienter på medisinsk rehabilitering, eldre beboere på sykehjem og mennesker som får oppfølging i spesialtilpassede boenheter.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Indie Film i samarbeid med Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)