Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 22. februar 2003 kl 23.25 Nattkino: Nattkino: Elisabet

Prisbelønt historisk thriller

”Elizabeth” er en historisk thriller om kjærlighet, lidenskap, maktbegjær og forræderi. Filmen er basert på den oppsiktsvekkende historien om den unge Elizabeth Tudors usikre vei til den engelske tronen og hennes blodige forsvar av den.

Filmen viser en moderne og selvstendig kvinne, som regjerer med jernvilje i en mannsdominert tid hvor sterke og motstridene krefter konstant setter hennes mot og hennes rolle som kvinne og monark på prøve.

Elizabeth var datter av Henry VIII og Anne Boleyn, og dermed et uekte barn som allerede i sin ungdom ble utsatt for intriger og mordforsøk Som dronning av England – hun ble kronet i 1558 – ble en av hennes største bedrifter å overleve til hun døde en naturlig død, i en periode hvor mange av hennes samtidige måtte bøte med livet. Forræderi, svik, lengsel og ensomhet er omstendigheter hun må slåss mot, men for Elizabeth overstiger ansvaret og pliktfølelsen hennes personlige begjær og følelser.

Prisvinner
Kritikerne var samstemte om filmen: ”Elizabeth er en historisk film fortalt med et moderne språk om tidløse begreper og evig aktuelle følelser”, ”En meget severdig og sanselig film som demonstrerer at fortiden ennå har fremtiden foran seg” og ”En eminent skildring. Cate Blanchett er fremragende”.

Cate Blanchett vant Golden Globe for ”Beste skuespillerinne”, og regissøren Shekhar Kapur fikk prisen ”Årets beste instruktør” av den amerikanske kritikerforeningen.

Engelsk/amerikansk spillefilm fra
Originaltittel ”Elizabeth”
Regi Shekhar Kapur
I rollene Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Christopher Eccleston, Joseph Fiennes og Richard Attenborough
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83