Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. mars 2010 kl 22.30 Bokprogrammet: Djevler og demoner

Tre bøker fra det hinsidige

Sarah Waters har skrevet
Sarah Waters har skrevet "Den lille fremmede" der hun utforsker det irrasjonelle. Bokprogrammet møter henne i en 1700-talls herskapsvilla i London. (Foto: NRK)
I en tid hvor populærkulturen nærmest er besatt av vampyrer, engler og djevler, velger Bokprogrammet å presentere tre nye bøker som forholder seg til det demoniske på høyst ulikt vis: Som litterært virkemiddel, som popkulturelt uttrykk og som personlig, traumatisk erfaring.

Sarah Waters er et av de heteste navnene i britisk litteratur. I sin seneste roman, "Den lille fremmede", trekker Waters veksler på den klassiske, gotiske litteraturarven fra Edgar Allan Poe og Bronté-søstrene. Boken handler om sosiale endringer i etterkrigs-England, symbolisert ved et forfallent herskapshus som gradvis overtas av onde krefter.

-Den gotiske fiksjonen byr på en spennende mulighet til å utforske det irrasjonelle, sier Sarah Waters til Bokprogrammet, som møter henne i London.

Det norske black metal-miljøet fikk voldsom oppmerksomhet både i inn- og utland på midten av 1990-tallet. Bak sjokkeffektene finner vi en musikksjanger som i dag regnes som en av Norges viktigste kulturelle eksportartikler. Nå har den musikkinteresserte poeten og fagprosaforfatteren Håvard Rem skrevet "Innfødte skrik", den første boken på norsk om det fenomenet som i internasjonale kretser omtales som "True Norwegian Black Metal".

Besatt av demoner
Da journalist og barnebokforfatter Bente Bratlund var ung, fikk hun høre at hun var besatt av en demon. Den lokale presten påtok seg å drive djevelskapen ut av henne. Dette skjedde for 30 år siden i en norsk statskirkemenighet. Men slike varianter av eksorsisme pågår fremdeles, og Bente Bratlund bestemte seg derfor for å fortelle sin historie i boken "Besatt av demoner".

Sammen med Bokprogrammet vender hun tilbake til åstedet for demonutdrivelsen.

Egenproduksjon, 2010
Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg, bjorn.hulleberg@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900