Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. april 2003 kl 21.30 Faktor: Faktor: De få utvalgte

Når slutter en krig?

Kieu Tran ønsker å hjelpe båtflyktningene som fortsatt må leve med konsekvensene av Vietnamkrigen. (Foto: NRK)
Kieu Tran ønsker å hjelpe båtflyktningene som fortsatt må leve med konsekvensene av Vietnamkrigen. (Foto: NRK)
Er krigen over når soldatene legger ned våpnene? spør "Faktor" i kveldens program. Norsk-vietnamesiske Kieu Tran vil hjelpe søskenparet Tu og Kinh som fortsatt venter på frihet etter Vietnamkrigen. De er alle tre født inn i krig, og til tross for at den er over, må de fortsatt leve med arven etter den.

Tu og Kinh flyktet sammen fra Vietnamkrigen, og kom over havet til en FN-leir på Filippinene. Her trodde de at de skulle møte frihet og trygghet. De tok feil.

Menneskene som skulle sile båtflyktningene og gi dem reisepass videre, var korrupte. Søskenparet hadde bare råd til én billett til frihet, og broren kunne reise videre etter å ha betalt 2000 dollar. Søsteren ble igjen i leiren, statsløs og uten statsborgerskap. I dag er det fjorten år siden de har sett hverandre.

Norsk-vietnamesiske Kieu Tran har sluttet på jusstudiet for å hjelpe søskenparet. Hennes drøm er å gjenforene bror og søster, og gi 87 vietnamesere i samme situasjon en ny framtid. For båtflyktningene på Filippinene er krigen fortsatt ikke over, til tross for at soldatene har dratt hjem og bombingen har opphørt.

- Jeg vil avslutte siste saga om Vietnamkrigen, sier hun. – Jeg vil hjelpe dem som ikke har en stemme, slik at deres historie blir hørt. Jeg vil påvirke personer med makt, og få dem til å revurdere saken. Kanskje noen får komme til Norge, slik at de får en ny framtid.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar fra Program Riks
Programskaper: Tore Rosshaug
Prosjektleder: Bjørn Stuevold
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96